REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Gotovo pola Hrvatica u seksu uživa dva do tri puta tjedno

28.02.2012 u 13:41

Bionic
Reading

Vodeći britanski brend za trudnoću i plodnost Clearblue u suradnji s tportalom proveo je opsežno istraživanje o seksualnim navikama Hrvatica, kao i o njihovom poznavanju menstrualnog i ovulacijskog ciklusa, a rezultati su pokazali kako većina žena u Hrvatskoj poznaje svoj menstrualni ciklus te se pravodobno brine o svom zdravlju

U istraživanju je sudjelovalo više od devet tisuća žena (9.384), a njihovi su odgovori pokazali da većina poznaje i prati svoj menstrualni i ovulacijski ciklus te brine o svome zdravlju.

Istraživanje o seksualnim navikama pokazala su i da ispitanice imaju redovite seksualne odnose, većina čak dva do tri puta tjedno, a čak trećina ispitanica do sada je imala deset ili više seksualnih partnera. Pisac Bruno Šimleša na okruglom stolu Clearblue napomenuo je pak kako strast ne treba biti rezervirana samo za spavaću sobu, već da partneri tu strast trebaju dijeliti i na svim drugim područjima.

Zanimljivi su i odgovori koje su sudionice istraživanja dale na pitanje o svome prvom seksualnom odnosu. Čak 40 posto Hrvatica u svojim odgovorima tvrdi da su prvi seksualni odnos imale kad su postale punoljetne, a sedam posto imalo je manje od 15 godina.

U usporedbi s drugim europskim zemljama Hrvatice su pokazale da prate svoj menstrualni i ovulacijski ciklus čak i u razdoblju kada ne pokušavaju ostati trudne. Tako 77,67 posto ispitanih zna datum svoje posljednje mjesečnice, čime se donekle uklapaju u europski prosjek.

Naime, Clearblueovo ispitivanje provedeno u zemljama Europske unije pokazalo je da samo 46 posto Britanki zna datum posljednje mjesečnice, a čak 26 posto njih nema pojma o posljednjem menstrualnom ciklusu. Oko polovice Francuskinja, Njemica i Nizozemki (51-57 posto) znalo je datum posljednje menstruacije, a tome najviše pozornosti posvećuju Talijanke, čak 91 posto, koje su sudjelovale u istraživanju; slijede ih Španjolke od kojih je 79 posto znalo odgovor na ovo pitanje.

No za razliku od ostalih Europljanki, pokazalo se da dvije trećine Hrvatica znaju koji su im najbolji dani za začeće. U ostalim zemljama je istraživanje pokazalo upravo obrnut rezultat - čak dvije trećine žena ne zna najbolje dane za začeće. No istraživanje je pokazalo i da žene sve nedostatke u znanju pokušavaju nadoknaditi kad doznaju da su trudne.

Dvije trećine Hrvatica znaju koji su im najbolji dani za začeće

Tada žele doznati i sve najsitnije pojedinosti, poput kada su začele ili koliko dugo su trudne. Potraga za pravim informacijama izražena je i zbog činjenice da većinu prenatalnih informacija kod svog liječnika mogu dobiti tek oko 12. tjedna trudnoće što većina smatra predugim razdobljem bez obzira na to žele li zadržati trudnoću ili ne.

'Iz istraživanja je primjetno to da građanke Hrvatske brinu o svome reproduktivnom zdravlju i da redovito posjećuju ginekologa, čak i češće nego što je preporuka nekih zemalja Europske unije. Pokazale su i zavidno znanje o svojim plodnim danima, jer čak 80 posto onih koje su sudjelovale u istraživanju zna optimalne dane za začeće. Prosječan broj seksualnih odnosa u granicama je koje spominju i nepristrane statistike u svijetu', izjavio je ginekolog i porodničar dr. Erden Radončić napominjući na Clearblueovom okruglom stolu kako se u posljednjih desetak godina primjećuje znatan skok informiranosti.

Svi sudionici Clearblueovog okruglog stola, operna pjevačica Sandra Bagarić, pisac Bruno Šimleša, ginekolog dr. Erden Radončić, bloger Domagoj Jakopović Ribafish, TV voditeljica Mirna Maras, fotografkinja Mara Bratoš te moderatorica rasprave, TV voditeljica Uršula Tolj, zaključili su kako je, usprkos pozitivnim rezultatima istraživanja, u škole nužno uvesti seksualni odgoj.

Podaci dobiveni istraživanjem bili su ključni za razvoj revolucionarnog Clearblueovog testa za trudnoću s pokazivačem začeća, kao i za razvoj digitalnog ovulacijskog testa Clearblue koji pokazuje dva najbolja dana za začeće.