TVRDE ZNANSTVENICI

Godišnje doba ključno je za bebinu budućnost

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 06.12.2010 11:18
  • Objavljeno 06.12.2010 u 10:05
beba

beba

Izvor: Corbis / Autor: Bernd Vogel/Corbis

Znanstvenici koji su sudjelovali u novoprovedenom istraživanju tvrde da je godišnje doba rođenja bebe iznimno važno tijekom cijelog bebinog života. Naime, kako tvrde, vrijeme rođenja određuje ritam bebinog biološkog sata i stupanj sreće

Nova studija pokazala je da su bebe rođene zimi usporenije, što može utjecati na njihovo zdravlje i sreću. Za razliku od njih, bebe rođene ljeti su aktivnije, često tijekom života sretnije i zadovoljnije.

Razlog tome znanstvenici pronalaze u smanjenoj količini Sunčevog svjetla tijekom zime. Znanstvenici smatraju da se, s obzirom na godišnje doba za vrijeme kojega je beba rođena, namještaja i njezin biološki sat. Ono što još trebaju otkriti je koliko brzo se regulira biološki sat te je li njegovo formiranje trajno ili privremeno.

Usprkos tome, znanstvenici tvrde da bebe rođene zimi teže podnose promjenu godišnjih doba te češće pate od poremećaja raspoloženje, bipolarne depresije i shizofrenije. Upravo je količina dnevne svjetlosti za vrijeme prvih mjeseci života ključna za formiranje dugotrajnog raspoloženja.

Profesor Douglas McMahon tvrdi: 'Iako je teorija da godišnje doba raspoloženje i osobnost spekulativna, nije nemoguća. Premda zvuči kao astrologija, ono što naše je naše istraživanje dokazalo je sezonska biologija.'

Osim sporijeg biološkog sata i promjena raspoloženja, bebe rođene zimi često pate od alergija uzrokovanih manjkom vitamina D koji se apsorbira iz Sunčeve svjetlosti. Međutim, znanstvenici smatraju da bebe rođene ljeti su često kratkovidne, upravo zbog Sunčeve svjetlosti.

Znanstvenici upozoravaju i da bebe nije preporučljivo začeti ljeti zbog povećane uporabe pesticida u okolišu, što može utjecati na razvoj i inteligenciju djeteta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi