UZ EKRAN NISI SAM

Gledanje TV-a za neke je lijek protiv usamljenosti

  • Autor: G. R.
  • Zadnja izmjena 07.03.2017 13:01
  • Objavljeno 28.04.2009 u 09:51
muškarac tv

muškarac tv

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Možda nas gledanje TV-a neće razveseliti, ali će svakako dobro doći u trenucima kad se osjećamo usamljeno, tvrde znanstvenici

Četiri nove studije sa sveučilišta u Buffalu i Miamiju potvrdila su da gledanje TV-a pomaže u smanjenju osjećaja usamljenosti i odbačenosti. Praćenje TV sadržaja gledatelju stvara iluziju da su njegove društvene potrebe ispunjene.

'Istraživanje je pružilo dokaz za 'društvenu surogat hipotezu' prema kojoj ljudi mogu koristiti tehnologije, poput televizije, da dobiju iskustvo pripadnosti iako ne proživljavaju pravu pripadnost. Također vjerujemo da ostale poznate tehnologije poput interaktivnih videoigrica te filmova, glazbe mogu ispuniti tu potrebu', rekao je jedna od autora studije Shira Gabriel.

Istraživanja su pokazala da se osobe osjećaju manje usamljeno kada gledaju omiljene TV emisije, ali i da razmišljanje o omiljenim TV emisijama pomaže osobama da poprave negativno raspoloženje i osjećaj odbačenosti te sprečavaju pad samopouzdanja.

Znanstvenici se također slažu da povezivanje s TV likovima može olakšati ljudsku potrebu da se poveže s drugim ljudima. No ipak upozoravaju na to da je ova vrsta 'liječenja usamljenosti' loša zamjena za pravo iskustvo koje može pružiti samo ljudski kontakt.

'Okretanje leđa obitelji i prijateljima kako bi mir pronašli uz televizor nikako nije dobro, ali za one koji imaju problema sa stvaranjem društvenih veza osjećaj pripadnosti izazvan tehnologijom može pružiti određenu utjehu. Prijašnja istraživanja potvrdila su da nesretne osobe više gledaju TV, dok osobe koje se smatraju sretnima više vremena provode družeći se s drugi ljudima i čitajući.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!