Peruanski chef Gastón Acurio, ambasador peruanske kuhinje, vlasnik je čitavog niza restorana u raznim zemljama i autor je nekoliko knjiga. U Peruu je voditelj televizijske emisije i piše za kulinarske časopise. Odnedavno je jedan od njegovih najvažnijih proizvoda napokon zastupljen i u Europi.
Njegov vodeći restoran sa sjedištem u Limi, Astrid y Gastón, osvojio je prvo mjesto na listi 50 najboljih restorana Latinske Amerike 2013. godine, a od 2011. redovito je držao mjesto na listi 50 najboljih restorana svijeta. Gastón Acurio, kojeg zovu 'kraljem cevichea' dobitnik je brojnih nagrada, među kojima se ističe ona za Životno djelo The World's 50 Best Restaurants.
Nakon školovanja u prestižnoj školi Cordon Bleu u Parizu i osnivanja svog prvog restorana, Astrid & Gaston, Acurio je otkrio da je njegov put eksperimentiranje s gastronomijom Perua, zemlje njegova podrijetla. Tako su rođeni Tanta, Yakumanka, Papachos i ostale njegove uspješne robne marke (ukupno ih je deset s oko 70 restorana diljem svijeta), koji su peruansku kuhinju učinili trendovskom u Europi, Sjevernoj Americi i na Bliskom istoku.
Jedan od najvažnijih Acurijevih koncepata, lanac restorana La Mar, prisutan je odnedavno u osam zemalja. Nakon Perua, Argentine, Kolumbije, Čilea, SAD-a, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata sad je stigao i u Španjolsku. La Mar u Madridu je prvi u Europi, što gurmanima sa Starog kontinenta daje priliku jednostavnije se upoznati sa srži kuhinje tog slavnog chefa
Taj novi restoran, smješten u madridskoj četvrti Cuatro Camino, inspiriran je morem i prirodom, te nudi jela koja odražavaju raznolikost peruanske kuhinje. Jelovnik spaja tradicionalne okuse sa suvremenim tehnikama. Inače, svi restorani La Mar slave tradicionalnu peruansku cebicheríju, smještenu u ležernom, ali otmjenom prostoru i ugođaju koji gostima predstavlja peruansku kuhinju.
La Mar se fokusira na dostavu svježih morskih plodova izravno iz mora koji predstavljaju autentične peruanske okuse. Jelovnik La Mara fokusira se na klasična peruanska jela poput cebichea (sirova riba marinirana na bazi citrusa), tiraditosa (tanko narezani morski plodovi) i causasa (jela na temelju krumpira). Također sadržava i grilane anticuchose, ražnjiće od mariniranog mesa koji odaju počast peruanskoj uličnoj hrani. Jelovnici La Mara uvijek sadrže svježe, lokalne sastojke i uključuju širok izbor morskih plodova.
Ključni element za energiju i ugođaj restorana je otvoreni tlocrt. S izloženom kuhinjom s otvorenim plamenom i dobro opskrbljenim cebiche barom, akcijske stanice su izložene ne bi li svaki gost mogao promatrati pripravu jela, stvarajući osjećaj povezanosti i iščekivanja.
'Proslava mora, peruanske kuhinje i života', tako se La Mar sam definira, smješten u Cuatro Caminosu (Avda. del General Perón, 36), živahnoj trgovačkoj četvrti s velikim brojem raznolikih restorana, američkim lokalima s brzom hranom, kafićima i ugodnim tapas-barovima, kao i uredima državne uprave i raznovrsnim specijaliziranim trgovinama.
Što se cjenovnog ranga tiče, restoran se orijentira i na jednostavne i na luksuzne proizvode.
'Svatko će moći pronaći jela prema tome koliko želi potrošiti. Oni koji žele luksuz, naći će ga, a oni koji žele ukusnu kuhinju s ukusnim proizvodima i manje luksuza, također', objašnjava ekipa La Mara.