Ovogodišnji, 25. po redu World Gourmet Festival koji se od 22. do 28. rujna održava u Bangkoku pravo je slavlje kulinarske izvrsnosti tjednim nizom izvanrednih događanja u kojima sudjeluju vrhunski svjetski chefovi i restorani. Ovo značajno izdanje obećava neusporedivu proslavu okusa, umjetnosti i globalne povezanosti u profinjenoj raskoši hotela Anantara Siama u Bangkoku.
Priredba ove godine okuplja neviđenu konstelaciju kulinarskih zvijezda iz cijelog svijeta, uključujući 16 restorana s Michelinovim zvjezdicama, što sabire ukupno 22 zvjezdice, četiri dobitnika Zelene zvjezdice (pioniri održive gastronomije), sedam restorana rangiranih na listama 50 najboljih na svijetu i 50 najboljih u Aziji te četiri chefa koji su dobili globalna priznanja, što obuhvaća i Najbolju cheficu svijeta, Najbolju cheficu Azije i Najbolju slastičarku Azije.
Na samo jedan tjedan, Bangkok time postaje epicentar međunarodne kulinarske suradnje, s programom koji je kurirao Kristian Brask Thomsen, poznati kulinarski pripovjedač koji stoji iza projekta Dining Impossible i strateg mnogih vodećih svjetskih restorana. Njegova vizija oblikovala je 25. izdanje u snažnu naraciju okusa, talenta i transformacije, ujedinjujući poznata imena, zvijezde u usponu i pionirske kreatore u jednom nezaboravnom nizu događanja.
Prepoznatljivi format festivala vraća se s triom večernjih doživljaja. Gourmet Discovery predstavlja jedinstvene suradnje globalnih ikona - spojeve kakve nikada prije nisu viđene i koje se nikada neće ponoviti. Gourmet Encounters okuplja svjetski poznate chefove s najslavnijim tajlandskim kulinarskim talentima u duhu kulturne razmjene. Gourmet Icons, pak, nudi samostalne degustacijske menije međunarodnih legendi, pružajući gostima rijetku priliku da u potpunosti dožive viziju majstora.
Dnevni program uključuje panel rasprave, majstorske tečajeve, doživljaje s područja vina i miksologije te kultni popodnevni čaj koji vodi vodeća azijska vizionarka slastica, Janice Wong. Tjedan završava spektakularnom večernjom zabavom u plesnoj dvorani hotela i završnim brunchom, gdje će se nazdravljati zvijezdama i pričama festivala, koji se održava u Parichart Courtu.
Svake večeri gosti mogu birati između dinamičnog programa u poznatim restoranima Anantara Siama:
● Shintaro – intimna japanska blagovaonica s profinjenim jelovnicima Choi Ming Fai Jana, Jimmyja Ophorsta i Petera Cường Franklina.
● Madison – elegantni hotelski steakhouse, pozornica za smjele suradnje poput one Davea Pynta s Prinom Polsukom ili Thitid “Tona” Tassanakajohna s Vaughanom Mabeejem.
● Biscotti – kultna talijanska institucija preoblikovana avangardnim jelovnicima Grégoirea Bergera, Francesca Stare i Pam Soontornyanakij.
● Spice Market – nostalgično tajlandsko okruženje koje dočekuje rijetku 6-oručnu večeru Erica Vildgaarda s Mathiasom i Thomasom Sühringom.
● Guilty – elegantno mjesto inspirirano peruanskim stilom, s nastupima Paca Méndeza, Francisca Araye, Santiaga Fernandeza i smjelih kombinacija s DK Khoslom i Tamom Debhakamom.
● Lobby Lounge – hram uživanja i velika pozornica za vizionarku slastica Janice Wong, čije impresivne kreacije brišu granicu između umjetnosti i gastronomije.
Najvažniji događaji uključuju rijetku večeru s tri vrhunska chefa - Ericom Vildgaardom iz restorana Jordnær (Kopenhagen) s tri Michelinove zvjezdice, koji udružuje snage s Mathiasom i Thomasom Sühringom iz restorana Sühring (Bangkok) s dvije Michelinove zvjezdice, te izvanrednu suradnju između chefa Thitida “Tona” Tassanakajohna iz restorana Le Du i Nusara (Bangkok) i Vaughana Mabeeja iz Amisfielda (Novi Zeland), koji se drži jednim od najuzbudljivijih talenata u usponu na globalnoj kulinarskoj sceni.
Ovogodišnje 25. izdanje također obilježava nekoliko festivalskih premijera. Predstavlja najveći broj chefova s Michelinovim zvjezdicama u povijesti festivala. Po prvi put, više restorana s liste 50 najboljih na svijetu kuhat će u Tajlandu u jednom tjednu. Program obuhvaća širok raspon doživlja, s cijenama od 1800 do 18500 THB (od 49 do 490 eura), osiguravajući dostupnost široj skupini gostiju. Chefovi sa Zelenim zvjezdicama predstavit će jelovnike koji naglašavaju održivost, dok novi paneli i radionice imaju za cilj podržati i inspirirati sljedeću generaciju tajlandskih kulinarskih profesionalaca.
Svjetski gurmanski festival i dalje je jedan od najuglednijih kulinarskih događaja u Aziji. Tijekom proteklih četvrt stoljeća ugostio je više od 150 chefova s Michelinovim zvjezdicama i odigrao ključnu ulogu u pozicioniranju Bangkoka kao globalne gastronomske prijestolnice.