ŽIVI GRAD

Forbes: Osam razloga zašto će vas Split očarati

02.09.2016 u 10:37

Bionic
Reading

Hrvatska je neizmjerno bogata turističkim odredištima i nema sumnje kako je njen dragulj Dubrovnik, no za razliku od njega Split ima četvrt milijuna stanovnika koji žive u prekrasnom živom gradu koji istovremeno odiše poviješću

Dioklecijanova palača

Split je spoj novog i starog. Kruzeri i jahte u uvali, a rimska palača i katedrala sv. Dujma u živom gradu prepunom ljudi. Rimski car Dioklecijan započeo je gradnju svoje monumentalne palače u trećem stoljeću i sigurno nije ni sanjao kako će gotovo 2.000 godina kasnije u njoj ljudi živjeti, raditi, jesti, piti i trgovati, piše Forbes.

Bokeria

Stari grad koji se nalazi unutar zidina je krcat restoranima s uobičajenom europskom ponudom, no ne i Bokeria koju je obitelj Bokavšek otvorila 2014. Njihova je hrana više mediteranskog nego hrvatskog karaktera, uvijek pripremljena od svježih morskih plodova i namirnica s tržnice, a glavna blagovaonica im je uređena jednostavno, no odiše toplinom i dobrim raspoloženjem.

Meštrovićeva galerija

Ivan Meštrović popularan je širom svijeta, pogotovo u SAD-u gdje je neko vrijeme predavao na Sveučilištu Notre Dame, no ne postoji nijedno mjesto gdje je više voljen nego u Hrvatskoj. Galeriju Meštrović isplati se vidjeti čak i onima koji nisu ljubitelji kiparstva s obzirom na to da je u pitanju autorov dom koji se nalazi na divnom posjedu s prekrasnim pogledom na more.

Zrno soli

Restoran Zrno soli nalazi se u splitskoj marini s pogledom na usidrene jahte. Gastro ponuda uglavnom se sastoji od morskih plodova. Forbes kaže kako su Hrvati toliko ponosni na svoju kuhinju da posjetitelji mogu pomisliti kako ih želimo ubiti užitkom.


Sinj

Sinj se nalazi oko 30 minuta vožnje uzbrdo i ima stoljećima staru tradiciju – alku. Nije nimalo čudno da je turistima privlačno vidjeti vješte jahače u tradicionalnoj nošnji kako pokušavaju kopljima uloviti alku. Osim same alke, posjetitelji sad mogu vidjeti i mnoštvo zanimljivosti u nedavno otvorenom muzeju u kojem pobjednik 300. Sinjske alke ponekad vodi ture.

Klis

Najbolji pogled na cijelu regiju gdje leži Split puca sa srednjovjekovne tvrđave Klis. To očito nije promaklo ni televizijskoj ekipi serije 'Igra prijestolja' jer su na njoj snimali neke sjajne scene.

Domaća kuhinja

Izvan gradova postoji mnoštvo naselja koja su ostala gotovo netaknuta vremenom. Na primjer, selo Gata nalazi se oko sat vremena od Splita, a turiste privlači domaćim soparnikom – pitom od blitve, češnjaka i luka.


Hotel Park

Hotel Park jedan je od najprestižnijih u Splitu. Iako je nedavno obnovljen, još uvijek ima isti klasični šarm iz 1921. kad je sagrađen. Interijer ima detalje art deco, luksuzne sobe i bogat zimski vrt pun palma. Hotel se nalazi odmah pokraj plaže Bačvice i samo desetak minuta hoda od Dioklecijanove palače.