HRANA JE KLJUČNA

Fizička aktivnost nema utjecaja na gubitak težine?

09.07.2010 u 07:59

Bionic
Reading

Čini se da pretilost kod djece nema ništa s manjkom fizičke aktivnosti. Barem tako sugeriraju rezultati jednog istraživanja koje je trajalo punih jedanaest godina

U opsežnoj studiji pokazalo se da se su pretila djeca koja su bila fizički aktivna izgubila samo 90 grama tijekom tri godine. To dovodi do zaključka da je važnije ono što jedemo nego jesmo li fizički aktivni.

U studiji se željelo odgovoriti na pitanja dovodi li pretilost do manje fizičke aktivnosti ili manje fizičke aktivnosti dovodi do pretilosti. Odgovor glasi: fizička aktivnost nema utjecaja na težinu, ali težina utječe na fizičku aktivnost.

Studija je provedena na medicinskoj školi u Plymothu u Velikoj Britaniji, a izvješće je tiskano u časopisu Archives of Disease in Childhood

Sada se pozivaju svi da promisle o raznim programima po školama i sličnim ustanovama koji potiču djecu da budu više fizički aktivna. Navodi se da pravi problem zapravo leži u hrani koju djeca jedu.

Ističe se da je današnja hrana bogata kalorijama i šećerima, a djeca preskaču sve ono što se smatra zdravom i uravnoteženom prehranom.
Nadalje, djeca postaju pretila i prije nego krenu u školu pa je uloga roditelja ključna.