TRKAĆI AUTO ZA CESTU

Fiat 500 Biposto je najzabavniji autić u Ženevi, ali 50.000 eura?!

05.03.2014 u 11:36

Bionic
Reading

Proizvođači automobila obožavaju koristiti riječ ‘emotivno’, posebice kada opisuju automobile čijom je izradom carevao razum. Fiat 500 695 Biposto s racionalnim gotovo nema dodirnih točaka, no Talijani svejedno nigdje ne spominju emocije. To se cijeni

Riječ je o vjerojatno najblesavijem automobilu u Ženevi. Genijalci iz Abartha uzeli su 695 Assetto Corse trkaći 500 i praktički ga homologirali za cestovnu upotrebu. To znači da najbrutalnija izvedba Cinquecenta dolazi bez stražnje klupe, maglenki, klime, električnih prozora i audiouređaja.

Kako bi se masa zadržala na minimumu (995 kg), prozori su fiksni, većina panela zamijenjena je onima od ugljičnih vlakana, a da 695 Biposto misli ozbiljno, najbolje svjedoči titanijski roll-bar straga, školjkasta sjedala od ugljičnih vlakana s pojasevima koji se osiguravaju u četiri točke, mehanički diferencijal s ograničenim proklizavanjem i Akrapovićev ispušni sustav.

1,4-litreni turbopunjeni četverocilindraš razvija 190 KS, što je dovoljno za sprint do stotke u svega 5,9 sekundi te maksimalac od 230 km/h.

Ipak, najluđi podatak je onaj o cijeni. Navodno će za najbrži Cinquecento trebati izdvojiti čak 50.000 eura. Nekako nam se čini da će samo bogati emotivci biti spremni na ovakav korak.