IMAJU VIŠE RAZUMIJEVANJA

Evo zašto su žene bolji šefovi od muškaraca

15.12.2011 u 10:04

Bionic
Reading

Optužene su da znaju biti nemilosrdne i pakosne. Ipak, novo istraživanje otkriva da žene šefice nisu tako loše jer su sklonije dopustiti privatne razgovore uposlenika i kratke predahe na društvenim mrežama

Šefice su tolerantnije od svojih muških kolega prema privatnim poslovima svojih uposlenika, pokazalo je istraživanje koje citira Daily Mail.

Kad uposlenici moraju obaviti kupovinu, otrčati do banke ili platiti račune, menadžerice su to spremnije dopustiti no muških šefovi. Žene, naime, pokazuju razumijevanje prema potrebi da uposlenici održavaju ravnotežu između života i posla.

Muški će šefovi biti bijesni uhvate li uposlenike na Facebooku, Twitteru, u online šopingu ili u vođenju privatnih telefonskih razgovora. Žene šefovi češće će uzeti u obzir privatnu situaciju svog osoblja te će imati više sluha za osobne probleme članova svog tima.

Rezultati su to istraživanja gotovo tisuću menadžera koje je naručila jedna britanska telekomunikacijska tvrtka.

Britanski su menadžeri, glasi interpretacija rezultata ankete, shvatili da uspješnost tvrtke znači fokusiranje na ostvarivanje rezultata, a ne kontroliranje što djelatnici rade za svojim uredskim stolovima. Stiže, naime, nove generacija uposlenika koja, osim karijere, želi graditi i svoj privatni život, a klasično radno ponašanje i radno vrijeme od 9 do 17 odlazi u povijest. Većina šefova misli da se briše stroga granica između posla i privatnog života otkako je sve više uposlenika počelo koristiti pametne telefone i raditi od kuće.

Sedam od deset anketiranih šefova misli da radno vrijeme od 9 do 17 polako izumire te da je fleksibilno radno vrijeme put prema uspjehu njihove tvrtke i njihovog osoblja.
Ljudima je ugodno raditi od kuće, pa im ne smeta kad rade dulje ili kad moraju odraditi posao tijekom vikenda. No, zauzvrat očekuju da im šefovi toleriraju ako moraju obaviti privatni poziv ili se žele malo odmoriti uz Facebook tijekom tradicionalnog radnog vremena.

Raditi pametnije, a ne više, nova je poslovna mantra, a nova je tehnologija to danas omogućila.