ISPLATIVO ULAGANJE

Evo zašto su dizajnerske torbe odlična investicija

16.06.2015 u 15:36

Bionic
Reading

Prestižne dizajnerske torbice su modni dodatak u koji se itekako isplati investirati budući da njihova vrijednost s godinama raste

To potvrđuje i Hermèsova Birkin torbica koja je nedavno na aukciji kuće Christie's dosegnula nevjerojatnih 146 tisuća funta, odnosno, više od 1,5 milijuna kuna!

Radi se o torbi upečatljive ružičaste boje, načinjenoj od krokodilske kože i ukrašenoj sitnim dijamantima iz 2014. godine, koja je sad tako službeno postala najskuplja torba prodana na nekoj aukciji. Vrtoglavo skupa torba otišla je u ruke anonimnom kupcu iz Hong Konga.

Kako piše telegraph.co.uk, dizajnerske torbe su modni dodatak za sva vremena, a osim toga, njihova vrijednost samo raste.

Čudno zvuči, no spomenuta ružičasta torba nije naskuplja torba na svijetu – za jednu Birkinicu načinjenu od krokodilske kože u bež boji i ukrašenu 8,2 karatnim zlatom i dijamantima, treba izdvojiti 197 tisuća funta, odnosno, oko dva milijuna kuna!


Modni stručnjaci slažu se da su vintage torbice kuća Chanel, Louis Vuitton ili Hermès prava investicija.

Ovim torbicama cijena s vremenom samo raste! Primjerice, Chanelova torba koju ste platili npr. 200 funta 1985. godine, danas će se na aukcijama prodati po cijeni od 700 do 1000 funta. Kerry Taylor, bivša djelatnica u Sotheby'su s bogatim iskustvom, kaže da su vrlo tražene vintage torbe s potpisom Diora, Cristóbala Balenciage, Else Schiaparelli ili Yves Saint Laurenta, budući da su vrlo rijetke.

'Torbe trebaju biti u dobrom stanju s originalnim oznakama. Još ako su ih nosile ikone stila poput Audrey Hepburn, možete slaviti', otkriva K. Taylor koja je u Sotheby'su radila više od 20 godina.

Dodala je i da veliko zanimanje za dizajnerske torbice dolazi s novih tržišta Rusije i Kine.

Koje su torbice bezvremenska investicija

Vrećasta torba Mansura Gavriela: Cijena ove kožne torbe je 395 funta, a već je na Vestiaire Collectiveu dosegnula cijenu od 585 funta. 'Dobre je kvalitete, jednostavnog oblika i bezvremenskog stila', objašnjava Fanny Moizant. Céline trapez torbica također vremenom postiže odličnu cijenu, štoviše samo ćete zaraditi ukoliko je kasnije budete prodavali. Budući da su 70-e veliki hit ove sezone investicija je i kupnja robe s potpisom Ossie Clark, Thee Porter i Yves Saint Laurenta.

'Danas ćete platiti oko 2.8 puta više za 'birkenicu' u usporedbi s cijenom od prije sedam godina. Postoji veliko tržište za ovakvu robu i mnogima nije problem izdvojiti puno novca za luksuzne stvarčice. Oni traže unikatnu robu, bezvremenske oblike i kultne marke', objašnjava Fanny Fanny Moizant, jedna od osnivačica Vestiaire Collective, online stranice za prodaju dizajnerske odjeće.

Zanimljivo je da je zbog recesije 2010. ukinuta famozna lista čekanja za Hermès Birkin, najlegendarniju i najtraženiju torbu u povijesti mode, a poznatu torbu rado nose mnoge poznate fashionistice poput Victorije Beckham, Mirande Kerr ili Irine Shayk

Torba je dobila ime po engleskoj pjevačici i glumici Jane Birkin, a zasigurno je jedna od najpoznatijih torba koje smo mogli vidjeti i u serijama 'Seks i grad' ili 'Will & Grace'.