PUT DO DEPRESIJE

Evo zašto stalno kukanje uopće nije dobro

29.09.2011 u 11:49

Bionic
Reading

Volite izbaciti sve iz sebe kad vas nešto muči? Vrlo često jadikujete u društvu prijatelja? Takvo ponašanje dosad se smatralo vrlo zdravim, no je li zaista tako?

Najnovije istraživanje koje su proveli znanstvenici sa sveučilišta Missouri otkriva da kukanje o svojim problemima i nije baš tako dobro rješenje. Naime, nad skupinom američkih tinejdžerica provedeno je niz testiranja kako bi se otkrilo ima li razgovaranje o svojim problemima pozitivnog učinka.

Uočeno je da su tinejdžerke koje su s drugima razgovarale o svojim problemima bile znatno zabrinutije od onih koje to nisu činile. Točnije, problemi djevojaka koje su o njima govorile doimali su se nakon silnih razgovora još i većima nego što su uistinu bili. Kako su pojasnili znanstvenici, konstantno razgovaranje o problemima dovelo ih je u stanje negativnog razmišljanja koje se stalno ponavljalo, a to u konačnici dovodi do depresije i stresa.

Poznato je da razgovor o problemima, posebno među ženama, zaista može donijeti olakšanje, ali ako se takvo ponašanje stalno ponavlja, upozoravaju znanstvenici, razvija se ovisnost o negativnom razmišljanju koje je vrlo slično ovisnosti o kemijskim supstancama. Nažalost, takva ovisnost može dovesti i do ozbiljne depresije.

'Kada žene govore o svojim problemima prijateljicama, osjećaju se dobro jer dobivaju podršku i potvrdu o vlastitoj vrijednosti. No, ne vide da ih takvo ponašanje dugoročno čini zabrinutijima i tužnijima', naglašava profesorica Amanda Rose, jedna od voditeljica istraživanja.

Psihologinja Linda Papadopoulos smatra pak da rješenje nije izbjegavati probleme: 'Važno je o njima razgovarati, ali još je važnije pronaći rješenje. Ako samo razgovarate i pretačete iz šupljeg u prazno bez konkretnog plana rješavanja problema, onda zaista vrlo brzo postajete anksiozni.'