VAŽNOST SAMOPOUZDANJA

Evo zašto ne napredujete u karijeri

02.04.2012 u 09:07

Bionic
Reading

Teror ljepotom i fizičkim savršenstvom stvara sve više djevojaka koje nisu zadovoljne svojim izgledom i zbog toga osjećaju nesigurnost. To za sobom vuče razne posljedice, pa možda i lošiji posao u budućnosti

Velik broj djevojaka imat će problema s ostvarivanjem svojih profesionalnih životnih ciljeva zato što pate od niskog pouzdanja u svoj izgled. Svaka četvrta djevojka između 11 i 17 nosi teret pritiska da se moraju uklopiti u idealne predodžbe o poželjnom izgledu, otkriva nedavno istraživanje. Studija također tvrdi da će njihova nesigurnost imati nepovoljne učinke na razvoj njihove karijere.

Djevojke koje su nezadovoljne izgledom provode prosječno 42 minute dnevno na dotjerivanje – bilo da biraju odjeću bilo da nanose šminku – što je gotovo podjednako vremenu koje provode pišući zadaću.

Više od polovine djevojaka obuhvaćenih studijom izjavilo je kako bi bile sretnije da atraktivnije izgledaju. No zaključci istraživača traže vezu između izgleda i uspjeha u profesionalnom životu, prenosi Daily Mail

Konkretno, tvrdi se da bi Britanija u budućnosti mogla izgubiti nekih 319 tisuća poslovnih žena, pravnica i liječnica, ako ne povrate povjerenje u svoje sposobnosti. Ovo predviđanje bazira se na pojedinačnim intervjuima s 500 ispitanica navedene dobi koje dolaze iz raznih krajeva Engleske.

Gotovo polovina djevojaka opisala se kao 'prosječna' i 'obična', a čak deset posto smatra se 'neatraktivnima' ili 'ružnima'. Pet posto djevojaka ide do kraja i tvrdi kako 'mrze svoj izgled', a 20 posto nešto bi na sebi promijenilo.

Dnevno troše 23 minute na šminkanje i 19 minuta na odabir odjeće. Istodobno, domaće zadaće uzet će deset minuta više – 52 minute.

Istraživanje također pokazuje kako negativni komentari na njihov izgled ruše samopouzdanje mladih žena, a niska vjera u sebe umanjuje njihove šanse u budućnosti – samo jedna od tri vjeruje da će uspjeti ostvariti svoje ciljeve i želje.

'Čak i među ambicioznim djevojkama, one sa smanjenim samopouzdanjem imaju slabije šanse za vrhunske karijere', komentira voditelj istraživanja William Nelson. 'U svim zanimanjima čiju smo budućnost nastojali predvidjeti očekujemo blagi porast prisutnosti žena, ali ne onolik kolik bi mogao biti, upravo kao posljedica smanjenog samopouzdanja.'

'Svakoga dana radimo s djevojkama koje imaju problema sa samopouzdanjem', govori Penny Newman, također istraživačica. 'Bez obzira imaju li smanjenu vjeru u svoje sposobnosti, svoj izgled ili vrijednost, ta duboko usađena nezadovoljstva doista sprečavaju djevojke da ostvare svoj potencijal.'

Dove, koji je naručio ovo istraživanje, pokrenuo je programe za snaženje samopouzdanja u školama širom Britanije. Oni će pokušati promijeniti način na koji djevojke doživljavaju i cijene ljepotu.