ZNANSTVENO DOKAZANO

Evo zašto morate imati pozitivan stav

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.09.2013 15:04
  • Objavljeno 30.07.2013 u 09:08
sreća djevojka

sreća djevojka

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Osmijeh na licu i stav 'znam, mogu, hoću' štiti psihičko i fizičko zdravlje

Od zdravijeg srca i manjeg rizika od moždanog udara, preko boljeg reagiranja pod stresom pa sve do duljeg životnog vijeka - saznajte kako sve optimizam može djelovati na vas i vaše bližnje!

Zdravije srce

Psihološko zdravlje, uključujući optimizam, važan je faktor kod snižavanja rizika od srčanog i moždanog udara, kao i kod drugih kardiovaskularnih problema. Naime, sretniji ljudi skloniji su zdravim životnim navikama, poput fizičke aktivnosti, zdrave prehrane i kvalitetnog sna, što sve utječe na zdravlje srca.

Bolje reakcije pod stresom

Ponekad je teško razmišljati pozitivno kada smo pod stresom, no upravo tada optimizam najviše pomaže. Nedavna studija potvrdila je kako se osobe koje u stresnim situacijama pronađu značenje i smislenost psihološki bolje oporavljaju nakon lošeg događaja.

Niži rizik od moždanog udara

U najvećoj studiji o povezanosti pozitivnog razmišljanja i moždanog udara, stručnjaci su uključili 6,044 odraslih osoba koje nisu imale moždani udar. Optimizam je ocijenjen po ljestvici od 16 bodova, a sa svakim bodom gore ispitanici su imali devet posto manji rizik od moždanog udara. No stručnjaci nisu precizirali je li ova povezanost rezultat biološkog učinka optimizma ili se osobe koje su vedre bolje brinu za svoje zdravlje.

Više o ovoj temi pročitajte na Ordinacija.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!