ODLIČNA VIJEST

Evo zašto je dobro svaki dan jesti čokoladu

17.06.2015 u 13:50

Bionic
Reading

Zvuči pomalo nevjerojatno, ali ako se dnevno zasladite sa nekoliko kockice mliječne čokolade, smanjujete rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, stoji u istraživanju časopisa Heart

Ovo je vijest koja će sigurno izmamiti osmijeh na lice svakog čokoljupca jer su se dosad spominjale samo zdravstvene blagodati crne čokolade.

'Ne postoji nijedan dokaz koji povezuje čokoladu s opasnostima od srčanih bolesti', stoji u najnovijem istraživanju, temeljenom na analizi osam dosad objavljenih studija u kojima je sudjelovalo 158 tisuća ispitanika.

Otkriveno je da osobe koje redovito jedu čokoladu (od 16 do 100 g dnevno) oko 11 posto imaju manji rizik od srčanih bolesti, a čak 23 posto manji rizik od moždanog udara u usporedbi s onima koji je ne konzumiraju (da, postoje i takvi). Ipak, znanstvenici nisu sasvim sigurni zbog čega je čokolada toliko dobra za zdravlje.

'Prema jednoj teoriji, konzumiranje čokolade u umjerenim količinama izlaže konzumente spojevima poput flavonola, potencijalno dobrima za smanjenje rizika od srčanih bolesti i moždanog udara', objašnjava dr. Phyo Myint, glavni autor studije i profesor na Sveučilištu Aberdeen.

Myint ističe kako su brojne studije pokazale da flavonoli koji se nalaze u namirnicama biljnog podrijetla, uključujući kakao, mogu sniziti krvni tlak, poboljšati protok krvi u mozgu i smanjiti rizik od moždanog udara.

Zanimljivo je da je većina sudionika u ovoj analizi najviše konzumirala mliječnu čokoladu, u kojoj je znatno manja razina flavonola u usporedbi s onom u tamnoj čokoladi. Istraživači nagađaju da je razlog za to možda baš u mlijeku (kalcij i masne kiseline).

Ipak, stručnjaci upozoravaju da konzumiranje većih količina čokolade nije zdravo. Osim toga, osobe koje su jele puno čokolade (više od 100 grama dnevno) u ovim studijama bile su mlađe odrasle osobe koje nemaju problema sa srčanim bolestima.