znanstvenici tvrde

Evo što će umanjiti vašu želju za nezdravom hranom

18.05.2017 u 12:55

Bionic
Reading

Poželite li prigristi neki fast food, a svečano ste obećali sami sebi da ćete se zdravo hraniti, možda imamo rješenje vaših problema. Grupa britanskih znanstvenika provela je istraživanje kojim je željela ispitati postoji li povezanost između intenziteta vježbanja i hrane koju priželjkujemo nakon treninga. Evo što su otkrili

Redovita tjelovježba smanjuje želju za masnom hranom, tvrde britanski znanstvenici. Novo istraživanje pokazalo je da intenzivna tjelesna aktivnost umanjuje naglu želju za nezdravim obrocima koji mnoge dovode u napast i kvare im figuru.

Istraživanje je okupilo 180 sudionika koji su vježbali u kontroliranim uvjetima. Znanstvenici su za to vrijeme motrili njihovu razinu kardio-respiratorne kondicije, sastav tijela i metaboličke promjene, a sudionici su podijeljeni u one koji imaju visoku, umjerenu i nisku aktivnost.

U laboratoriju je pomno praćen i bilježen njihov apetit, ukus i osjećaj sitosti. Grupa koja je bila tjelesno najaktivnija imala je 10 do 15 posto manju želju za brzom hranom.

'Ovo je prvo istraživanje koje se bavilo ispitivanjem želje za hranom i ocjenjivanjem njene vrijednosti', izjavio je za Telegraph istraživač dr. Graham Finlayson te dodao: 'Zaključili smo da postoji jasna veza između umjerene i visoke razine tjelesne aktivnosti i želje za hranom. Osobe koje su najmanje vježbale imale su najveću želju za utješnom hranom, dok je one najmarljivije najmanje privlačila nezdrava hrana.'

Rezultati istraživanja predstavljeni su na Europskom kongresu o gojaznosti u Portu. Znanstvenici ne mogu sa sigurnošću potvrditi direktan utjecaj tjelovježbe na hranu koju nakon nje unosimo u organizam zato što je u istraživanju korištena metoda promatranja.

Razlog zbog koje osobe koje vježbaju imaju manju potrebu za nezdravom hranom je taj što zadovoljstvo ne nadomještaju hranom, već tjelovježbom, sugeriraju znanstvenici.

Stoga želite li sljedeći put posegnuti za kriškom pizze ili čokoladom, radije obujte tenisice za trčanje i uhvatite se u koštac s trakom za trčanje. Možda vas tada prođe glad. Ako redovito trčite, a kilogrami nikako da se istope, evo što možda radite pogrešno.