NOVE PREPORUKE

Evo koliko je sna zapravo dovoljno

16.05.2017 u 10:05

Bionic
Reading

Iako se zna da nekim ljudima uvijek treba koji sat više dok drugi izvrsno funkcioniraju i kad spavaju manje od preporučenog, novo istraživanje pokazalo je koliko nam treba sna u odnosu na godine života

Neprofitna organizacija The National Sleep Foundation novim je istraživanjima došla do rezultata koji pokazuju koliko bi u prosjeku čovjeku trebalo sna da bi se dobro osjećao prema kategorijama od rođenja pa do odrasle dobi. Uvedene su i dvije nove kategorije u odrasloj dobi života, razdoblje studentskog života i 65+.

Time piše kako je još jednom potvrđeno da djeci i tinejdžerima uvijek treba više sna jer su u razvoju, ali ipak nešto manje nego što se smatralo do sada. Tako bi bebe do tri mjeseca trebale spavati od 14 do 17 sati, a prema starim preporukama iznosilo je to od 12 do 18 sati na dan.

Maleni od četiri do 11 mjeseci također mogu spavati malo manje jer se umjesto dosadašnjih od 14 do 15 sati smatra da im je dovoljno i od 12 do 15 sati odmora u toj dobi.

Djeca u dobi od jedne do dvije godine, prema novom proračunu, trebaju spavati od 11 do 14 sati, što iznosi sat manje, jer je prethodna preporuka glasila od 12 do 14 sati sna.

Nešto veći klinci vrtićke dobi, od tri do pet godina, trebali bi biti odmorni i nakon 10 do 13 sati sna, a i za njih su se smjernice promijenile jer su prije sugerirale od 11 do 13 sati sna na dan.

Školarci od šest do 13 godina trebaju odvojiti od devet do 11 sati za san, a stara im je preporuka glasila od 10 do 11 sati.

Tinejdžeri, koji vole biti dugo budni, trebali bi spavati od osam do 10 sati, što nije prevelika promjena. Naime, prema starim preporukama, bilo im je dovoljno od 8,5 do 9,5 sati sna da bi lako izvršavali sve obaveze i bili odmorni.

Koliko spavaju studenti, najbolje to znaju oni sami, posebno oni koji ne studiraju u rodnome gradu, ali trebali bi se osjećati dobro ako spavaju između sedam i devet sati, a čine novu kategoriju, baš kao i osobe iznad 65 godina

Njima je dovoljno sedam, osam sati sna, a za odrasle u dobi od 26 do 64 godine preporuka ostaje ista: od sedam do devet sati sna kako bi ostali odmorni i ne bi ugrozili zdravlje neispavanošću.