ZELENA OAZA

Evo kako ćete urediti lijep jesenski balkon

25.10.2016 u 08:53

Moj balkon

Izvor: Promo fotografije / Autor: mojbalkon.com

Bionic
Reading

Jesen je pravo vrijeme za uređenje vašeg zelenog kutka, bio on na balkonu, u dvorištu ili u zatvorenom prostoru, a uz savjet stručne osobe sve ćete uz malo mašte lako složiti i sami

Krajobrazna arhitektica Željka Kolak u svojoj tvrtki Moj balkon uređuje unutarnje i vanjske zelene oaze, pa vam mogu pomoći i njezini savjeti kako urediti vlastiti kutak u ove hladnije dane. Željka često zna reći da Moj balkon nudi sve, 'od igle do aviona' jer je za stvaranje zelenih oaza potrebno mnogo više od samog zelenila pa se kod samostalnog uređenja najbolje prepustiti mašti.


Vrijesak

Biljke koje vole jesen i zimu

Hladnije, maglovite i tmurne dane koji tek dolaze, najbolje će podnijeti zimzelene biljke.

'Biljke koje će uljepšavati boravak na balkonima u hladnim mjesecima su Calluna vulgaris (vrijesak), Erica carnea (crnjuša ili erika), Hebe sp. (heba) koje su otporne na mraz, Calocephalus brownii, sitna crnogorica koju ćete pronaći pod zajedničkim nazivom konifere i razne sorte maćuhica. Prilikom sadnje ubacite u supstrat koju lukovicu kako bi s prvim toplijim zrakama sunca proljeće stiglo i na vaše balkone', savjetuje Kolak.


Erika

Pravila sadnje

Prilikom sadnje važno je da korijenje bilja u potpunosti prekrije supstrat kako s dolaskom niskih temperatura i mraza ne bi smrzlo. Biljke pratite tijekom zime i pomnije pregledajte jer se ponekad u posudama nastane nepoželjni nametnici koje traže neko toplije mjesto.

Snježni pokrivač neće zasmetati zimzelenim biljkama, no padnu li veće količine, potrebno ga je ukloniti s grana kako ne bi popucale pod njegovom težinom. Tegle i posude zato je potrebno zaštiti od prevrtanja i pronaći im mjesto na balkonu gdje će biti zaštićeni.

Oprezno sa zalijevanjem

Tijekom hladnih mjeseci biljkama nisu potrebne velike količine vode. Zalijevanje jednom tjedno dovoljno je da dobiju potrebne količine vode. Ima li mraza kroz jutro, nije ih potrebno dodatno zalijevati.

'Hladno razdoblje godine vrijeme je i najljepših blagdana pa ne zaboravite na ukrašavanje balkona', naglašava Željka Kolak te ponavlja kako je prilikom odabira ukrasa potrebno pripaziti da budu otporni na vanjske temperature.

Stvorite kutak po vašoj mjeri

Balkon i zimi može biti produženi dnevni boravak. Lampice i razni ukrasi koji svijetle nezaobilazni su tijekom blagdana i teško da ih može biti previše, posebno onih bezbojnih.

'Osvijetlite svoj balkon ili iskoristite prazan zid i na njemu napravite drvce od lampica te ga okitite raznim ukrasima. Odlučite li se za rezano drvce na svom balkonu ovih blagdana duže će ostati svježe od onoga u unutrašnjem prostoru i nećete imati problema s otpalim iglicama', kaže Željka.