VITKOST I ZDRAVLJE

Evo još jednog razloga za mediteransku prehranu

19.01.2012 u 09:33

Bionic
Reading

Poznato je koliko našem zdravlju pogoduje mediteranski tip prehrane, a najnovija istraživanja pokazuju da je mediteranska dijeta izvrsna i u borbi protiv Parkinsonove bolesti

Nova studija pokazala je da zdrave navike i pravilna prehrana mogu spriječiti bolesti mozga za čak 46 posto

Rezultati objavljeni u European Journal of Neurology potvrdili su prijašnju tezu da zdrava prehrana, najsličnija mediteranskoj dijeti, ima važnu ulogu u prevenciji takvih bolesti.

Iako nije sasvim jasno zašto određena hrana ima zaštitni efekt, neka istraživanja povezana s Parkinsonovom bolesti pokazuju da se ona pojavljuje kada tijelo proživljava oksidativni stres zbog oštećenih stanica.

Štetne tvari ulaze u tijelo s nekvalitetnom hranom i napadaju stanice u tijelu kao što hrđa zahvaća lim na automobilu. Voće, povrće, riba i mahunarke sadrže antioksidanse koji blokiraju ovaj proces.

Na Sveučilištu u Tokiju u istraživanju je sudjelovalo 249 pacijenata kojima je tek dijagnosticirana Parkinsonova bolest, piše Daily Mail. Njihove prehrambene navike usporedili su s 368 zdravih volontera.

U grupi zdrave prehrane na meniju je bilo voće, povrće, riba, mahunarke, gljive i slična hrana, a u drugoj skupini prehrana se bazirala na crvenom mesu i životinjskom podrijetlu. Rezultati su pokazali da prva skupina ima upola manje rizika da oboli od Parkinsonove bolesti.

Među starijom populacijom sve je više i češće oboljelih od Parkinsonove bolesti. Ona se razvija kada stanice u mozgu zadužene za pokret odumiru i dolazi do poremećaja centralnog živčanog sistema. Glavni simptomi Parkinsonove bolesti su drhtanje tijela, ukočeni mišići te problemi s motorikom. Iako ne postoji lijek, lijekovima se mogu kontrolirati neki od navedenih simptoma.