ŠALICA ZDRAVLJA

Englezi obožavaju hrvatsku kavu s gljivama koja jača libido i imunitet

11.11.2018 u 10:48

Bionic
Reading

Na svjetskom tržištu odnedavno se pojavila zanimljiva i drugačija kava s gljivama koja osim kofeina iz kave nudi brojne druge pogodnosti za zdravlje, a iza pamtljivog brenda Mushroom Cups stoji Splićanin Stipe Režić te tvrdi kako njegovu kavu s gljivama naručuju iz cijelog svijeta, a najviše Englezi

Kava ima i oduvijek je imala posebnu važnost u hrvatskoj tradiciji. Kafići diljem zemlje vjerojatno nigdje u svijetu nisu toliko prekrcani za vrijeme radnog vremena, a kava se nigdje ne ispija satima, kao što je to slučaj u Lijepoj Našoj. Koliko su Hrvati ludi za njom, govori i statistika prema kojoj prosječan Hrvat godišnje potroši oko pet kilograma kave.

Na tržištu se danas mogu pronaći svakojake vrste, počevši od klasične turske kave pa sve do raznoraznih beskofeinskih ili ekskluzivnih vrsta čija cijena doseže vrtoglave cijene. Jedna od zanimljivijih koja je odnedavno dostupna u Hrvatskoj je i kava s gljivama, još uvijek relativno nepoznata na domaćem tržištu.

Gljive u kombinaciji s kavom imaju ljekovita svojstva

Iza Mushrooms Coffee stoji Stipe Režić, Splićanin koji se umjesto bavljenja strukom odlučio okušati u biznisu s kavom. 29-godišnji magistar računarstva i bivši košarkaš prije nego što je pokrenuo vlastitu tvrtku konzumirao je ekstrakt medicinske gljive Cordyceps kako bi na prirodan način poboljšao apsorpciju kisika i povećao koncentraciju za vrijeme utakmica, a nakon što su medicinske gljive riješile teški zdravstveni problem njegova oca odlučio je pronaći način na koji da ih uključi u svakodnevnu prehranu ne bi li riješio problem konstantne uspavanosti.

'Kava je bila idealno rješenje jer zbog svoje adaptogene prirode gljive sprječavaju strmoglave energetske padove koji je često prate nakon sat-dva djelovanja, a ujedno su iznimno bogate nutrijentima koji pospješuju i produžuju njen pozitivan efekt na raspoloženje i kognitivnu funkciju', rekao je za tportal Režić, a svoju je ideju sa suosnivačima Antom Dagelićem, Tonijem Trivkovićem i Mortenom Smalbyjem vrlo brzo pretočio u djelo i pokrenuo brend kave Mushroom Cups.

Tajna ove kave je u lisičicama

Baza kave prožete gljivama je fina organska kava s peruanskih visoravni i hrvatske šumske lisičice. Zbog velike nadmorske visine peruanske biljke kave imaju smanjen dotok kisika, što produžuje period sazrijevanja samih zrna, dajući specifičnu nježnu aromu i iznimnu kvalitetu.

'Lisičice su dio gdje nastupa magija. One imaju A+ nutritivnu vrijednost. Nakrcane su nutrijentima koji potiču konverziju hrane u energiju na staničnoj razini i aktiviraju živčani sustav. Stari lički gljivar mi je jednom prilikom rekao da su lisičice dobile svoj naziv jer su seljani primijetili da ih pojedine šumske životinje konzumiraju na okolnim livadama', kaže nam Režić dok ispijamo jednu od njegove dvije verzije kave.

Kava koja jača libido i imunitet

Verzija kave Go Sharp prožete gljivama sadrži Cordyceps – tibetansku gljivu koja osposobljava ljudsko tijelo da apsorbira više kisika, čime na prirodan način povećava izdržljivost i otpornost na umor. Zbog tih svojstava Cordyceps u istočnjačkoj kulturi slovi kao suplement koji diže libido.

Go Fresh sadrži i Chagu – 'sibirsku gljivu besmrtnosti'. Chaga je bogata melaninom, ima impresivna antibakterijska i antivirusna svojstva te ogromnu količinu betaglukana. Dokumentirana primjena Chage datira više od dvije tisuće godina unatrag, kada su je drevni Rusi pripremali da bi se okrijepili i ojačali imunitet.

Jedinstven proizvod u svijetu

Iako mnogi Hrvati imaju tendenciju pokleknuti pred niskom cijenom hrane i pića ispred kvalitete, Režić tvrdi kako itekako gledaju na kvalitetu kada je u pitanju omiljena im kava, a posebnost kave s gljivama upravo je u njezinim sastojcima.

Kanadska tvrtka Foursigmatic također proizvodi kavu s gljivama, koja je jedna od najprodavanijih u Sjevernoj Americi, no Mushroom Cups jedina je na tržištu koja u svojim proizvodima koristi divlje gljive, umjesto uzgojenih. Gljive koje rastu u prirodnom okruženju, tvrdi Režić, 'moraju se boriti sa surovom okolinom, što čini njihov kemijski sastav neusporedivo boljim'.

Koliko je ovaj proizvod jedinstven u svijetu, govori i podatak da je Mushrooms Coffee izabrana među sedam najperspektivnijih europskih startupa u industriji hrane i pića, pa se perspektivni Splićanin trenutno nalazi u Rimu na tromjesečnom programu koji financira i mentorira organizacija StartupBootCamp, s ciljem jačanja pozicije svog brenda na globalnom tržištu.

Pravilna priprema instant kave

Iako većina nas svoju prvu jutarnju kavu priprema jedva gledajući te s ciljem da je što brže popijemo, Režić tvrdi kako je priprema i ispijanje kave, baš kao i sam uzgoj, znanost za sebe.

'Za kvalitetnu instant kavu je izrazito važno da je svježa i da se ne prelije kipućom vodom. Dobra instant kava će intenzivno zamirisati kada je prelijete vodom jer se na taj način stvara fina gusta pjenica na vrhu. Ako se dodaje mlijeko, idealna temperatura na koju ga treba zagrijati je 60-70 stupnjeva', otkriva Režić te u planu ima proširiti ponudu na kakao i čaj s gljivama za sve one koji ne vole ili izbjegavaju kavu.

Njegova kava od gljiva sve je traženija na svjetskom tržištu, a posebno u Velikoj Britaniji. Mushrooms Coffee već se prodaje u cijeloj Europi, Sjevernoj Americi te odnedavno i u Južnoafričkoj Republici, a u Hrvatskoj se može kupiti u nizu specijaliziranih trgovina i kafića.

Iako je Mushroom Cups već prepoznat na svjetskom tržištu, Splićanin priznaje kako mu je želja ostati živjeti u Hrvatskoj, a svoj brend u skoroj budućnosti vidi kao jednog od lidera na tržištu proizvođača zdravih napitaka.