LJEPOTA JEDNOSTAVNOSTI

Elegancija crno–bijelih interijera

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Crno-bijeli interijeri su u trendu, a s obzirom na učestalost odabira upravo ove kombinacije boja, možemo reći da su bezvremenski te uklopljeni u sve trendove. Kada noviteti na tržištu nametnu kolorit kao trend, crno-bijeli interijer se vrlo lako transformira u koloristički, jer dodavanjem jedne ili dviju intenzivnijih boja,poprima novi karakter

Crno-bijele kombinacije oduvijek su bile elegantne, ekstravagantne i dojmljive, kako u interijerima tako i svijetu mode i fotografije. Svojim kontrastnim izražajima omogućuju naglašavanje željenih prostornih elemenata kao i podnih i zidnih obloga.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Crno-bijela kombinacija idealna je baza koja može formirati efekte sasvim neovisno ili se transformirati u željene trendovske izričaje uz sasvim jednostavne zahvate. Zbog toga je ova kombinacija boja prisutna i uvijek popularna u kreiranju interijera, a može ispuniti gotovo sve prostore doma: dnevni boravak, kuhinju i blagovaonicu, spavaću sobu i kupaonicu. Nisu preporučljivi za dječje sobe kojima naglasak treba biti na paleti otvorenih toplih boja, koje pobuđuju maštu i razigranost. Kombinacija ovih boja odabir je zrelih osoba kao posljedica njihova životnog stila, karaktera, shvaćanja i osobnog ukusa.

Elegantnost je istaknuta osobina prostora u kojem dominira odnos crnog i bijelog. Pri tome treba biti vrlo oprezan u određivanju omjera da se preintenzivnom primjenom jedne od njih ne bi poremetile prostorne kvalitete. Prevelikim udjelom crne u malom i slabije osvijetljenom prostoru stvorit će se efekt zamračenosti i zagušenosti, a prevelikim udjelom bijele u velikim i osvijetljenim prostorima, bliještanje ili nedovoljna izražajnost zbog općeg stapanja bijele boje.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Umjeren odnos crnog i bijelog ili dominacije jedne boje popraćena detaljima druge, stvorit će kvalitetne prostorne efekte i naglasiti karakter željene boje. Pri tome je potrebno voditi računa i o bojama podnih i zidnih obloga. Svijetli namještaj na tamnom podu i obrnuto, svojim će se kontrastom međusobno elegantno naglasiti.

Primjena crne i bijele na zidovima, kroz boju ili oblogu, mogu dodatno naglasiti željene ugođaje. Kompletno bijela kulisa namještaja može biti elegantna, ali će se oni hrabri rado poigrati i crnim vertikalnim plohama. Površina zida, koju ćete oličiti ili obložiti crnim materijalom, treba biti pažljivo odabrana. Bijela kompozicija namještaja na crnom zidu bit će uspjela kombinacija, bez obzira na poziciju izvora dnevne ili umjetne rasvjete. Ako se odlučite za crni namještaj na crnom zidu, preporučujemo ga postaviti uzduž jednog dijela duže plohe ili kraćeg zida u prostoriji.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nabavite namještaj od materijala s naglašenom završnom obradom – sjajnom, metaliziranom, istaknutom strukturom ili teksturom, kako bi se plohe namještaja isticale u odnosu na tamnu pozadinu. Obavezno se poigrajte svjetlosnim efektima kroz ugradbenu ili indirektnu rasvjetu. Na taj će način tamni kutak dobiti svoj poseban izražaj kroz različite prikaze crne boje te svjetlost koja će dodatno naglasiti i osvježiti ovaj dominantan dio interijera.

Primjena stakla u crno-bijelim interijerima dodatno će naglasiti elegantnost prostora. Staklo kao transparentan materijal zadržat će željeni kolorit, ali uvesti profinjenost, koja će se odlično stopiti s prostornom elegantnošću. Osim stakla, značajnu ulogu odigrat će podne prostirke, tepisi dekorativne tkanine te ukrasni predmeti, koji će svojom strukturom, motivima i oblicima stvoriti dodatnu dinamiku prostora.

Crno-bijeli svijet interijera uopće nije crno-bijel, on ima neograničenu širinu u dimenzijama koje nisu dio kolorističkog spektra te nas uči promatrati prostor kroz njegove ostale komponente – formu, dinamiku, svjetlost, ravnotežu, harmoniju...

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi