NOVI TREND

Eksponiranje kojem slavne mame nikako ne mogu odoljeti

19.05.2014 u 13:45

Bionic
Reading

Mnoge slavne mame u želji da svog mališana pokažu cijelom svijetu pristaju na poziranje s bebom tik nakon izlaska iz rodilišta, ne razmišljajući jesu li njihova roditeljska prava važnija i jača od prava djece na privatnost

Otkako je 11. veljače rodila prvo dijete, malenog Donata, glumica Doris Pinčić u prva je dva mjeseca snimila nekoliko naslovnica, editoriala i reklamnih kampanja. Iako je babinje, kojim se smatra period od mjesec dana iza poroda, razdoblje u kojem su beba i mama najosjetljivije, pa ih treba posebno štititi od infekcija i štetnih okolnih čimbenika, neke se majke osjećaju spremne za izlazak i pokazivanje djeteta u kraćem razdoblju.

Zvijezda 'Larinog izbora', 24-godišnja Doris imala je potrebu svog Donata pokazati cijelome svijetu tik nakon poroda. Da je trend poziranja s djetetom itekako popularan, dokazuju brojne domaće i strane slavne mame. RTL-ova voditeljica Antonija Stupar s dvomjesečnim sinom prošlog je tjedan također pozirala na naslovnici časopisa, a Severina je svog malenog muškarca odolijevala pokazati javnosti punih pet mjeseci. Zanosna glumica Monica Bellucci pozirala je sa svojom bebom posve gola za naslovnicu Vanity Faira. Jessica Simpson također je rado pokazala sina s kojim se smiješi s naslovnice.

Nakon samo desetak dana Doris je s Donatom snimila foto session za jubilarni broj jednog tjednika. Uslijedila je reklama s djetetom za dućan dječje opreme, a potom još jedna naslovnica. Ponosna majka sretna se smiješi u novoj ulozi dok u naručju drži dijete staro niti mjesec dana. Sasvim je jasno da novopečena majka ima potrebu svoje maleno biće pokazati cijelom svijetu. Ipak, postavlja se pitanje trebaju li bebe tik iz rodilišta pozirati za naslovne stranice popularnih časopisa?

Senka Sekulić Rebić, suradnica Centra za psihološko usavršavanje, ističe kako dijete od nekoliko tjedana ili mjeseci, pa i nekoliko godina nema svijest niti ideju o objavljivanju svojih fotografija u javnosti na ovaj ili onaj način, ali činjenica jest da izlažemo jednu malu osobu vrlo direktno velikom broju poznatih i nepoznatih ljudi, bez njene volje ili dopuštenja.

Iako isti način rezoniranja možemo primijeniti i na sve ostalo čemu izlažemo djecu bez da ih tražimo dopuštenje, poput obrazovanja, učenja higijenskih navika i slično, Sekulić Rebić izlaganje malodobnog djeteta širokoj javnosti pred lećama raznih kamera i fotoaparata smatra nekontrolabilnim procesom čija je korist za dijete u najmanju ruku nejasna.

Zašto, usprkos upitnosti ovog vida ponašanja, brojni roditelji ipak izlažu svoju djecu vrlo širokoj javnosti? 'U slučaju poznatih osoba, izlaganje javnosti je način života, koji je od nekih profesija neodvojiv. Kod tih osoba stav prema vlastitoj privatnosti je vrlo vjerojatno drugačiji nego kod ostalih ljudi, što se može lako prenijeti i na stav prema privatnosti vlastite djece. Nažalost, jedan broj javnih osoba preko izlaganja osobnih životnih priča, u koju su uključena i djeca, povećavaju svoju vidljivost u javnosti. Postavlja se i pitanje objavljivanja fotografija djece na društvenim mrežama, čemu se u velikoj mjeri priklanjaju i ljudi koji nisu javne osobe. U tom fenomenu je vidljiva duboka ljudska potreba da podijelimo ono što nam je bitno, čime se ponosimo i što mislimo s drugim ljudima oko nas, to je komunikacijski i identifikacijski proces koji je nastao skupa s čovjekom', objašnjava Senka Sekulić Rebić.

Slavne majke ponosno poziraju sa svojim mališanima vjerojatno ne razmišljajući jesu li njihova roditeljska prava važnija i jača od prava djece na privatnost. Svoju najveću sreću žele podijeliti sa svima, no barem bi ih u prvim danima života trebali čuvati samo za sebe.