ovisnost o kockanju

Edukacija djelatnika terapijskih zajednica

14.07.2021 u 14:52

Bionic
Reading

Ovih je dana, na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, održana trodnevna edukacija djelatnika terapijskih zajednica u području ovisnosti o kockanju, koju je u cijelosti financirala Hrvatska Lutrija u okviru svoje politike odgovornog priređivanja igara na sreću

Uz širok spektar znanja o industriji igara na sreću u Hrvatskoj, polaznici su se tom prilikom upoznali sa specifičnim procesima razvoja rizika za ovisnost i temeljnim tretmanskim pristupima prema ovisnicima koji su se u Hrvatskoj pokazali uspješnima. Edukaciju su izvodili vodeći hrvatski stručnjaci u području adiktologije, specifično u području ovisnosti o kockanju: dr. sc. Davor Bodor, psihijatar i voditelj Dnevne bolnice za ovisnost o kockanju Psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“ u Zagrebu; prof. dr. sc. Zoran Zoričić, psihijatar u Klinici za psihijatriju KBC Sestre Milosrdnice i voditelj Kluba liječenih ovisnika o kockanju (KLOK) i izv. prof. dr. sc. Neven Ricijaš, profesor na Odsjeku za poremećaje u ponašanju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

„S obzirom na to da je kockanje u posljednjih nekoliko godina sve veći i značajniji javno-zdravstveni problem važno je u terapijske procese uključiti što veći broj stručnjaka iz područja ovisnosti, kako bi se pomoglo i ovisnicima i članovima njihovih obitelji. Upravo zato pozdravljam organiziranje i održavanje edukacije djelatnika terapijskih zajednica o ovoj važnoj i nažalost, sve izraženijoj problematici. Edukacije ovakvog tipa ujedno su i prigoda za boljim upoznavanjem i povezivanjem svih stručnjaka iz područja ovisnosti što je važno za daljnju suradnju, ali i za kreiranje i pokretanje terapijskih programa u budućnosti.“ istaknuo je tom prilikom dr. sc. Davor Bodor, voditelj Dnevne bolnice za ovisnost o kockanju PBSVI-a.

Program su uspješno završila ukupno 22 djelatnika: Terapijske zajednice Pape Ivana XXIII, Doma za ovisnike „Zajednica Susret“, Udruge Sveti Lovro „Zajednica Cenacolo“, Udruge za prevenciju ovisnosti, pomoći ovisniku i povremenom uzimatelju droge i obitelji „Moji dani“, Udruge „PET PLUS“, Udruge za borbu protiv ovisnosti „Ne-ovisnosti“, Terapijske zajednice „Mondo Nuovo“ kao i predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Svojom dojam podijelila je s nama gospođa Andreja Radinger iz Udruge „PET PLUS“ : „Edukacija je izvrsna posebno zbog toga što ne postoji nikakva edukacija o problemu s kockom i ovo nam je prilika da proširimo znanja, da naučimo nešto novo i da dobijemo neke informacije koje ne možemo nigdje drugdje dobiti“.

Organizacijski voditelj ovog edukacijskog programa, izv. prof. dr. sc. Neven Ricijaš s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u svom je osvrtu istaknuo važnu činjenicu:

„U Hrvatskoj je izuzetno važno širiti i osigurati mrežu tretmanskih usluga za osobe koje su razvile probleme, odnosno ovisnost o kockanju. Terapeuti i asistenti u terapijskim zajednicama posjeduju mnoga znanja o radu s ovisnicima općenito, međutim kod ovisnosti o kockanju postoje specifičnosti i u odnosu na činjenicu da se radi o ponašajnoj ovisnosti, ali i s obzirom na brzinu, tijek i posljedice u razvoju ove bolesti. Slijedom navedenog, cilj ove edukacije je pružiti temeljna znanja za razumijevanje ovog specifičnog područja.“

Zadovoljstvo svih uključenih, dodatni su poticaj za planiranje i provedbu ovakvih i sličnih aktivnosti u budućnosti.