ODIŠE POVIJEŠĆU

Edinburgh - tron škotskog ponosa

11.03.2014 u 16:01

Bionic
Reading

Edinburgh, kao i ostatak Škotske, odiše poviješću, a šećući njime vrtit će vam se u glavi slike iz povijesnih filmova i imat ćete osjećaj da ste nakratko zavirili u srednjovjekovno doba. No on nudi i mnogo više od povijesnih znamenitosti. Tijekom godine tu se odvijaju razna događanja, a poznati Edinburški festival pretvara ljeti grad u kulturno središte Europe

Ima mjesta koja mi se svide na prvi pogled, a Edinburgh je grad koji je u samo nekoliko minuta 'prošao test'. Došavši u sam centar Edinburgha, nakon putovanja vlakom iz Londona i izlaskom iz stanice Weaverly u sam centar grada, dovoljan je bio samo pogled, da u trenu uočim nekoliko najpoznatijih edinburških znamenitosti. Ne zato što je grad malen, nego zbog toga što je brdovit. To mi je, možda, bio i najbolji dojam kod Edinburgha. Iako bi se moglo zaključiti da je to zapravo otežavajuća okolnost za razgledavanje, bilo je upravo suprotno. Sa svakog brda i vidikovca imate priliku vidjeti grad na drugi način, što daje odličnu predodžbu kako on zapravo izgleda.

Jedno od najljepših brda je Calton Hill, smješten u istočnom dijelu grada. Do njegova vrha vodi nekoliko lijepo uređenih šetnica, a na više mjesta nalaze se klupe i table koje objašnjavaju što vam se sve nalazi na vidiku. Calton Hill krasi nekoliko spomenika: National Monumet iz 1812. godine, kojim se odaje počast poginulima u Napoleonovim ratovima, Dugald Stewart Monument, sagrađen u čast škotskom filozofu Dugaldu Stewartu te Nelson's Monument za koji je preporučljivo popeti se na sam njegov vrh. Naime, s njega se pruža stvarno impresivan pogled na Calton Hill observatorij u podnožju, Princess Street, Edinburški dvorac, luke u daljini, Parlament, Holyroodhouse i Arthur's Seat. Ulaznica je 3 funte. Budući da smo u šetnju do Calton Hilla krenuli iz London Roada, nakon razgledavanja spustili smo se s druge strane i stigli do samog centra grada.

Princess Street

Druga atrakcija u kojoj sam posebno uživala su parkovi koji u Edinburghu predstavljaju mjesta za odmor i odmak od gradske gužve. Najveći su Princess Street Gardens, podijeljeni na dva dijela (istočni i zapadni), a kao što im i ime govori, pružaju se uz glavnu gradsku ulicu - Princess Street. Ta ulica dijeli grad na stari i novi dio, a u njoj je mnoštvo dućana. Na samom početku, u blizini Weavery željezničke stanice nalazi se i turistički ured u kojem možete kupiti suvenire, karte, vodiče i dobiti korisne informacije o gradu. Nastavite li duž ulice, doći ćete do Scott's Monumenta, prepoznatljivog simbola grada, podignutog u čast slavnog pisca Sir Waltera Scotta. Do vrha 61 metra visokog spomenika vodi 287 stepenica, a s njega možete uživati u pogledu na sam centar Edinburgha. Arhitekt koji je osmislio spomenik - George Meikle Kemp - bio je stolar, pa se na natječaj prijavio pod pseudonimom, kako bi izbjegao predrasude. Na žalost, utopio se prije nego što je spomenik dovršen, 1846. godine.

Dvorac, Holyroodhouse, kao i većina muzeja, galerija, trgovina pa čak i parkova, radi do pet ili šest sati poslije podne, a neki i kraće. Radno vrijeme ovisi o godišnjem dobu, pa to prije razgledavanja svakako uzmite u obzir, kako vam se ne bi dogodilo da naiđete na zatvorena vrata. U Edinburgh smo stigli u nedjelju, pa smo pretpostavili da većina prostora ne radi, no kasnije su nam objasnili da nije 'stvar u nedjelji' nego je to jednostavno 'stvar Škotske'.

Između dva dijela Princess Street vrtova nalazi se trg na kojem je National Gallery i Royal Scottish Academy te ulica The Mound, umjetno sagrađeno brdo. National Gallery od milja zovu mlađom sestrom one londonske, a dom je vrlo značajnih umjetničkih djela, od iznimnih renesansnih slika do radova Velazqueza, Rembrandta, Gainsborougha, Ramsaya i Raeburna, Moneta, Rubensa. U zapadnom dijelu Princess Street vrtova nalazi se i kazalište na otvorenom, koje se koristi za vatromet, ples, te klasične i zabavne koncerte.

Edinburški dvorac

Kroz Princess Street Gardens došetali smo do najpoznatije škotske znamenitosti – Edinburškog dvorca. Ponosno se uzdiže na brdu iznad grada, koje je nastalo vulkanskom aktivnošću, pa zbog tamnih, gotovo crnih stijena, dvorac djeluje još moćnije i mističnije. Gradnju je započeo David I. oko 1130. godine, a kapelicu koja i dan-danas postoji, nazvao je po svojoj majci, kraljici Margaret. To je najstarija građevina dvorca, a zanimljivo je da još uvijek radi pa se u njoj i danas održavaju krštenja i vjenčanja. Kroz povijest, tijekom izmjenjivanja engleske i škotske vlasti, dijelovi dvorca su rušeni, obnavljani i nadograđivani, a na zidovima su očuvane oznake koje govore o tom kada su izgrađeni pojedini dijelovi dvorca. Dvorac je služio kao kraljevska rezidencija sve do 17. stoljeća i ujedinjenja engleske i škotske krune. U kraljevskoj palači može se vidjeti žezlo, mač i kruna kojom su krunjeni škotski kraljevi, u velikoj dvorani nalazi se očuvan srednjovjekovni krov, a na zidinama dvorca je 550 godina star top Mons Meg. Dvorac je zimi otvoren do pet, a ljeti do šest sati poslije podne, no pojedini muzeji (National War Museum Scotland) i dijelovi dvorca rade i kraće, pa se preporuča posjetiti dvorac prije podne. Cijena ulaznice za odrasle je 14 funti (oko 120 kuna), u što je uključeno i zanimljivo i zabavno razgledavanje dvorca s vodičem. Nakon ulaska u dvorac, na desnoj strani nalazi se sat koji pokazuje kada polazi sljedeća tura.

Sa svakog brda i vidikovca imate priliku vidjeti grad na drugi način

Kako je prestrašenim turistima u Zagrebu u podne, shvatila sam u 13 sati u Edinburghu, kada se oglasio top koji se nalazi u dvorcu. Tradicija koja traje od 1861. godine služila je mornarima kao vremenski signal. Top puca svaki dan osim nedjelje, Velikog petka i Božića.
U podnožju dvorca često se održavaju i koncerti te razna druga događanja, pa prije posjeta obvezno pogledajte raspored. U kolovozu se, u sklopu Edinburškog festivala, tradicionalno odvija i poznati vojni spektakl Edinburgh Military Tattoo, s mnogobrojnim nastupima vojnih orkestara, marševima i plesom, kao i izvedbama vojnih pjesama i nacionalnih himni, pucanjem te veličanstvenim vatrometom.

Royal Mile

Škoti su vrlo pristupačni i pričljivi, ali ih baš i nije lako razumjeti. Imaju jak naglasak i nemate li dobro uho i dobro poznavanje engleskog, malo ćete se namučiti dok ih shvatite.

Royal Mile ili Kraljevska milja, povijesna je ulica koja se proteže od Edinburškog dvorca do Holyroodhousea i odlično je mjesto za kupovinu suvenira. Iako je to jedno od najturističkijih mjesta u gradu, izbor je najbolji, a cijene ne variraju previše. U ponudi su šalovi i veste od kašmira, ukusni shortbread keksi, karirane kravate (svaki klan ima svoj tartan) i kiltovi, te sva 'dodatna oprema' koja ide uz njih. Kilt je najprepoznatljiviji škotski brend, Škoti ga rado nose na sportska događanja i nisu obvezni držati se nekih pravila odijevanja. Mene je oduševila škotska torbica – sporran, napravljena od crne ili smeđe kože, ukrašena crnim, bijelim ili krem krznom a visi na lančiću oko struka i praktična je jer kiltovi, naravno, nemaju džepove.

Pređete li od Royal Milea preko mosta Georga IV., doći ćete do Muzeja Škotske (National Museum of Scotland), novog i odlično opremljenog muzeja koji je u kratko vrijeme postao jednom od najvažnijih škotskih galerija. Opremljen mnogobrojnim izlošcima, vodi vas kroz škotsku povijest od prethistorije do 20. stoljeća.

Duž Royal Milea, osim suvenirnica, restorana i slastičarnica, nalazi se i nekoliko znamenitosti. Između ostalih to su Camera Obscura, 150 godina star observatorij u kojem imate pogled od 360 stupnjeva na panoramu grada, St. Giles Cathedral, Muzej djetinjstva, kuća Johna Knoxa, škotskog vjerskog reformatora, muzej Edinburgha, ali i nekoliko mjesta na kojima se nude ture kroz podzemni Edinburgh, prepun mitova i legendi o duhovima, nadnaravnom, ubojstvima i bolestima. Najpoznatije mjesto je Mary King's Close. Tu se nalazi i stara zgrada Parlamenta, a pri samom dnu Royal Milea naići ćete na novi Parlament. Kontroverzna high-tech zgrada Parlamenta otvorena je 2004. godine, dizajnirao ju je španjolski arhitekt Enric Mirrales, a njezin izgled podsjeća na prevrnute brodove. Dok je neki smatraju najinovativnijom zgradom u Britaniji, priča se da je domaći baš i ne vole, jer 'se ne uklapa u izgled grada', a ni iznos koji su na nju potrošili nije im po volji. Pored Parlamenta nalazi se znanstveni centar Our Dynamic Earth, u kojem možete saznati sve o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Zemlje, ali i o jedinstvenom kulturnom naslijeđu grada. Na samom dnu Royal Milea, nalazi se Queen's Gallery i Holyroodhouse, palača kraljice Mary, sagrađena 1128. godine. Danas se zgrada koristi kao rezidencija britanske kraljice i za službene ceremonije i svečanosti, a u njoj možete pogledati razne antikvitete, slike i tapiserije.

Edinburgh nije velik grad, pa svakako valja odvojiti nekoliko dana za razgledavanje ostatka Škotske, koja obiluje čarobnim jezerima i romantičnim dvorcima. Preporučam da iznajmite automobil, što nije jako skupo, a najjednostavniji je način za istraživanje mnogobrojnih predivnih mjesta i ruta za pješačenje.

Kad ste već na ovoj strani grada, vrijedi se popeti na Arthur's Seat, brdo u Holyrood Parku, kako biste gledali grad s 251 metra visine. Prema legendi, ovo se mjesto spominje kao jedna od mogućih lokacija Camelota, dvorca kralja Arthura.

Edinburgh obiluje tradicionalnim pubovima, ali i odličnim, modernim restoranima i barovima. Svakako probajte odlično pivo, jer Škotska njeguje dugu tradiciju proizvodnje tog pića. U pubovima možete pojesti nešto kad ogladnite, a oni se navečer često pretvaraju u klubove u kojima nastupaju DJ-i i bendovi. Većina ih prenosi i važne nogometne i ragbijaške utakmice pa, ako se bojite da ćete zbog razgledavanja grada, propustiti neku važnu utakmicu, uvijek možete svratiti u pub na ručak i dok jedete, saznati rezultat. Ako više volite jaka pića, birajte između stotinjak vrsta viskija (koji se u Škotskoj, za razliku od Irske, piše whisky). Pravi ljubitelji mogu otići na izlet u koju od obližnjih destilerija, što je u Škotskoj vrlo popularno.

Od gradske gužve odmorite se u jednom od brojnih parkova

Škoti se jako ponose svojim govedom, pa ćete često u restoranima dobiti i kartu podrijetla vašeg odreska. Na primjer, može vam se dogoditi da točno znate da jedete prirodno uzgojeno govedo, koje je hranjeno samo travom s pašnjaka i staro je točno onoliko koliko je preporučljivo.
Osim tradicionalnog, bogatog britanskog doručka, hrabri mogu probati heggis, tradicionalno jelo u obliku kobasice sa začinjenim ovčjim iznutricama. Zapravo, uopće nije loše kao što zvuči, no ako niste navikli na snažan doručak, više ga preporučam za ručak.

Budući da je smješten na obali, Edinburgh obiluje odličnim ribljim restoranima, osobito u dijelu grada koji se zove Leith.

Osim samog centra istražite i druge dijelove grada. Jedan od najstarijih dijelova – Leith, predstavlja gotovo samostalan grad unutar grada, a svakodnevno se pomoću raznih kampanja pokušava održati povijesna važnost zajednice. Četvrt se proteže do same obale i dokova, a volite li brodove, posjetite Britanniju, brod koji je služio britanskoj mornarici, ali i kraljevskoj obitelji, pa su tako svojedobno princ Charles i Lady Diana njime otplovili na medeni mjesec.

Iz Edinburgha možete, ako želite, otići i do nekih drugih britanskih gradova, a za one udaljenije najlakši je način vožnja vlakom. Osobito je popularna ruta od Edinburgha do Glasgowa. Vožnja traje nešto manje od sata, a vlakovi polaze svakih petnaestak minuta. East Coast Rail nudi posebnu ponudu za putovanja od Edinburgha do Invernessa, Aberdeena, Glasgowa, Newcastlea, Durhama, Yorka, Leedsa, Londona i drugih gradova. Ove godine dodano je 19 novih dnevnih ruta, pa od Londona do Edinburgha možete poći i u ranim dopodnevnim satima. Putnici prve klase dobivaju besplatan obrok po izboru i piće (www.eastcoast.co.uk). Želite li uštedjeti vrijeme, pođite na putovanje noćnim vlakom Scot Rail, jedinom kompanijom koja ima takvu ponudu. Polazak iz Edinburgha je kasno navečer, a u britansku prijestolnicu stiže se rano ujutro, pa ostaje dovoljno vremena za uživanje u gradu, nakon noći u spavaćim vagonima.

Treću godinu zaredom Međunarodni sajam turizma Place2go otvara svoja vrata znatiželjnim putnicima, avanturistima, ljubiteljima prirodnih ljepota, sakupljačima zrakoplovnih milja, te onim hrabrim početnicima koji će tek napraviti svoj prvi korak prema čudesnom svijetu putovanja, željnima savjeta, uputa i pomoći u organizaciji. Ove godine Place2go se odvija od 14. do 16. ožujka kao i do sad u Boćarskom domu u Zagrebu