OBITELJSKI ŽIVOT

Dvije trećine očeva osjeća se zapostavljeno

  • Autor: G. R.
  • Zadnja izmjena 21.05.2009 11:06
  • Objavljeno 21.05.2009 u 10:38
otac dijete

otac dijete

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Budući da se sve više majki bavi isključivo obiteljskim obavezama, zaposleni očevi se osjećaju zapostavljenima u obiteljskom životu i sve su manje sigurni u svoju ulogu u obiteljskoj zajednici, pokazalo je britansko istraživanje

Dvije trećine očeva spremno priznaje da više nemaju nikakav utjecaj na vrijeme obroka, zdravstvenu skrb, vrijeme odlaska na spavanje ili dnevnu rutinu svoje djece. Četvorica od deset očeva žali zbog toga što su pristali na to da budu glavni izvor prihoda u svom domaćinstvu, dok se majka posvetila odgoju djece.

Iznenađujuće je to što 58 posto njih misli da su majke prošle bolje jer su stvorile snažniju vezu s djecom i određenu rutinu, dok očevi najveći dio dana provode na poslu. Kao posljedica toga, očevi više ne osjećaju da imaju aktivnu i vitalnu ulogu u odgoju svoje djece.

Gotovo polovica od 2.000 očeva, koliko ih je sudjelovalo u istraživanju, zamjera svojim suprugama što su ostvarile tako snažan odnos s djecom i tvrde da njihove partnerice od trenutka kada im se rodi dijete zaboravljaju na sve ostalo.

Trećina očeva osjeća se zapostavljenima već onog trenutka kada saznaju da im je partnerica u drugom stanju jer im je teško osjećati se uključenima. Oko 55 posto njih jedva je čekalo da im se dijete rodi pa da mogu imati što aktivniju ulogu u roditeljstvu. No 40 posto očeva priznaje da nisu imali što raditi nakon što im se dijete rodilo jer su mame dominirale u hranjenju i uspavljivanju.

Pokazalo se da se stanje ne popravlja ni nakon što djeca malo narastu. Iako očevi tada s njima provode malo više vremena, igraju se i vode ih na aktivnosti, mama je još uvijek prva opcija kada dijete treba utješiti i savjetovati.

Istraživanje je pokazalo da 69 posto djece koja se budi po noći zove mamu, a ne tatu. Oko 62 posto očeva reklo je da njihova djeca od mame traže savjet vezan uz školu, hranu ili odijevanje, a 74 posto djece kada je neraspoloženo također traži majčinu nježnost i osjećaj sigurnosti koji im ona pruža.

Kao rezultat svega toga, polovica očeva priznaje da se osjeća beskorisno kada su doma s djecom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi