ODUŠEVILA MODNI SVIJET

Dugo nije bila ovako poželjna: Crvena boja apsolutni je hit jeseni

21.09.2023 u 08:30

Bionic
Reading

Dovoljno je baciti pogled na nove jesensko-zimske kolekcije vodećih brendova u svijetu mode te zaključiti da će hladne mjesece pred nama u svim svojim nijansama obilježiti snažna i senzualna crvena boja

Crvena je možda najhvaljenija boja u modi. Dovoljno je sjetiti se crvenih potplata na obući Christiana Louboutina ili Valentinove crvene. Stilisti i dizajneri dobro su svjesni njezine snage, a koja u jeziku simbola poprima oblik upozorenja na opasnost, ali predstavlja i strast te ljubav.

Stoga privlači pozornost te u konačnici osvaja najintenzivnijim nijansama. Brojni umjetnici s dramatičnom odvažnošću koristili su je u svojim djelima, a pjevač Chris de Burgh, primjerice, godine 1986. opjevao je tajanstvenu 'Damu u crvenom'.

Crvena je postala simbolom modnog potpisa Valentina Garavanija, a njegovu očaranost ovom intenzivnom bojom potaknula je žena koju je u mladosti ugledao u gomili ljudi u barcelonskoj operi, kako je svojedobno otkrio.

  • +4
Crveni komadi Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Te boje nikada nije nedostajalo u modi, posebice što se tiče odjevnih komada aristokrata, a oni su je birali da bi se razlikovali od naroda. Razlog za to je i ekonomska činjenica: crvena je u prošlosti bila skupa za izradu i zbog toga je postala amblemom bogatih još od starog Rima, u kojem je bila boja vladajuće klase, patricija.

Dijelom po tradiciji, a dijelom po prirodi, crvena je oduvijek bila boja luksuza i ljepote. Ona pobuđuje osjetila i ističe se u gomili, a ovogodišnje sezone jesen/zima glavni je protagonist, ali i svojevrsno osvježenje nakon dominacije zemljanih tonova, kao simbola estetike tihog luksuza, a zatim i ružičaste, koja je vladala ljetnim mjesecima zbog filma 'Barbie'.

Da će crvena boja sloviti za veliki trend jeseni, već su u veljači dali naslutiti renomirani dizajnerski brendovi, a mediteranska estetika tomato girl ovog ljeta zaludila je ljubiteljice mode s TikToka.

  • +3
Valentino FW23 Izvor: Profimedia / Autor: XINHUA / XINHUA NEWS / PROFIMEDIA

Talijanska modna kuća Valentino, s crvenom bojom u samoj srži postojanja, predvidjela je njezin trendovski status ove jeseni kolekcijom u kojoj ju je dizajner Pierpaolo Piccioli spojio s crnom i bijelom. Značajno mjesto imala je i u debitantskoj kolekciji Maximiliana Davisa, dizajnera na čelu brenda Ferragamo, istaknuta krznenim kaputima i pažljivo krojenim odijelima.

Dizajneri Marco Rambaldi i Vivetta - da spomenemo samo neke - donijeli su tu strastvenu boju na milanske modne piste prošle veljače, dizajnirajući totalne crvene lookove. Tu su i čizme i kraljevski kaputi u boji rubina, a koji će podići svaku odjeću, kao i torbice te vatrenocrvene prozirne rukavice. Talijanska Bottega Veneta crvenu je predstavila komadima poput senzualne haljine za nju i sofisticirane tunike za njega, nošene preko košulje i kravate.

Najsenzualnija varijacija crvene, koja crpi inspiraciju iz svijeta donjeg rublja, obilježava kreacije talijanskog dvojca Dolce&Gabbana. Američka plus size ljepotica Ashley Graham vratila se na modne piste prošetavši u drapiranoj haljini, a ostali modeli nosili su komade poput korzeta od crvenog satena i grudnjaka, u skladu s tajicama i dugim opernim rukavicama.

Dizajnerica Dilara Findikoglu kladila se na fluidnost i prozirnost, senzualnu eleganciju koja prožima njezine crvene suknje s prorezima, topove od tila i duge večernje haljine.

Brend Blumarine na Tjednu mode u Milanu donio je zavodljive haljine s kratkim rubovima, halterima i dubokim prorezima. Dodaci su također bili usklađeni, poput čizama do koljena s uskim potpeticama.

David Koma, koji se oduvijek poigrava geometrijskim elementima u svojim dizajnima, odabrao je senzualnost flamingova cvijeta za novu jesensko-zimsku kolekciju.

Dizajnerica Alberta Ferretti, s druge strane, opredijelila se za tamnije nijanse crvene istaknute uzorkom tartana i baršunom.

U svojim jesensko-zimskim kolekcijama brendovi Ann Demeulemeester i Bally fokusirali su se na gornju odjeću s krznom i balonere s printom pitona. Gornja odjeća obojena je u crveno i transformirana u dojmljive modele: baloner od vinila stegnut u struku trostrukim remenom i krzneni kaput koji se nosi samo uz crvene lakirane sandale.

U pronalasku inspiracije za uredski look u crvenoj od glave do pete dovoljno je baciti pogled na jesensko-zimske kolekcije Marnija, Ermanna Scervina ili brenda Zadig & Voltaire, baš kao i na friške stajlinge street style zvijezdi iz Kopenhagena, a koje trend crvene boje nose uz puno stila.

Street style inspiracija: Kako ove jeseni istaknuti crvenu u stajlinzima