JEDNOSTAVNO I UKUSNO

Dosadilo vam je kuhati jedno te isto za Badnjak? Ivan Pažanin predlaže kremasti rižoto s bakalarom kojem je teško odoljeti

  • Autor: I. B. T.
  • Zadnja izmjena 23.12.2020 17:09
  • Objavljeno 23.12.2020 u 17:09
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Bakalar na žlicu recept je koji se diljem Hrvatske tradicionalno priprema u većini domova na Badnjak. Svake godine na stolu nas dočeka lonac bakalara koji se obično priprema s krumpirom i toča kruhom, no to nije pisano pravilo kojeg se morate strogo pridržavati. Postoji niz ribljih jela s bakalarom koja su dostojna zamjena ovom tradicionalnom blagdanskom jelu, a chef Ivan Pažanin, kojeg odnedavno ponovno možemo gledati u ulozi žirija u showu 'Tri, dva, jedan - kuhaj!', podijelio je s nama ukusnu alternativu koja će se svidjeti svima

Bakalar u Hrvatsku najčešće stiže sušen, a iako možda izgleda komplicirano za pripremu, zaista nije. Namočite ga u vodi barem 24 sata prije pripreme i redovito mijenjajte vodu čime ćete ga omekšati i povećati mu volumen barem za pola. Što ga duže namačete, to će riba biti mekša i veća.

Rižoto s bakalarom

Sastojci

  • 500 g suhog bakalara
  • 400 g crne riže
  • Češnjak
  • Peršin
  • Riblji temeljac
  • 1 poriluk
  • 1,5 dl bijelog vina
  • 50 g maslaca
  • 1 žlica pelata
  • Malo konjaka ili viskija

Priprema

1. Bakalar koji je namočen preko noći skuhati u dvije vode i očistiti. Vodu od bakalara sačuvati.

2. Sitno isjeckan poriluk izdinstati na maslinovom ulju, dodati češnjak i malo peršina.

3. Na to baciti komadiće očišćenog bakalara, malo pirjati i zaliti bijelim vinom.

Ivan Pažanin

Ivan Pažanin

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

4. Kada vino prokuha, dodati temeljac od bakalar i malo ribljeg temeljca, ako se ima, ako ne, onda vode. (paziti na intenzitet i gorčinu vode od bakalara.)

5. Dodati pelate i nakon par minuta staviti crnu rižu koju smo posebno kuhali 20 minuta.

6. Kuhati dok riža ne bude gotova i dok jelo ne bude kompaktno.

7. Začiniti po želji i na kraju dodati maslac i viski. Na samome kraju posuti peršin.

Dobar tek!

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!