ZA BOLJI USPJEH

Doručkovanje žitarica povećava koncentraciju

  • Autor: G. R.
  • Zadnja izmjena 27.04.2009 11:17
  • Objavljeno 27.04.2009 u 10:40
žena doručak žitarice

žena doručak žitarice

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Znanstvenici tvrde da jedenje žitarice za doručak povećava koncentraciju na poslu i u školi

Novo istraživanje znanstvenika s King's Collegea u Londonu pokazalo je da jedenje žitarica za doručak smanjuje pad mentalnih sposobnosti tijekom dana, i to za polovicu. Nije samo važno jesti doručak, već je puno važnije ono što se jede u jutarnjim satima, tvrde stručnjaci.

Istraživanje su proveli na grupi školske djece koja su za doručak jela žitarice i tijekom razdoblja od četiri dana uspoređivali njihove rezultate s djecom koja su jela pića na bazi glukoze ili uopće nisu doručkovala.

Kod djece koja su jela žitarice utvrđeno je da je pad koncentracije bio značajno umanjen, kao i sekundarno pamćenje, vizualna percepcija, rječitost i akademska uspješnost. Zato se savjetuje doručkovanje namirnica niskog glikemijskog indeksa, kao što su cjelovite žitarice u obliku žitnih i kukuruznih pahuljica i slično, a ne, primjerice, bijeli kruh koji ima visok glikemijski indeks.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi