UKUSNO I JEDNOSTAVNO

Donosimo vam recepte za tri originalna priloga koji će se savršeno sljubiti s mesom i ribom

  • Autor: I. B. T.
  • Zadnja izmjena 02.10.2020 21:36
  • Objavljeno 02.10.2020 u 21:36
tportal

Izvor: Društvene mreže / Autor: Instagram / @opetgladni

Svatko tko rado provodi vrijeme u kuhinji složit će da katkad zna biti teško razbiti monotoniju na tanjuru i pronaći neke nove ideje kojima bismo upotpunili jelovnik. No ne morate izmišljati komplicirana jela kako biste to postigli. Ponekad je dovoljno samo ubaciti komadu mesa ili ribi koju inače pripremate neki novi originalan prilog i vaš ručak će poprimiti potpuno novu dimenziju

Ovog puta vam donosimo tri genijalne ideje koje smo pronašli na blogu Opet gladni, talentiranog mladog food blogera Hrvoja Stojanova, koji iz dana u dan osmišljava i priprema odlična jela od standardnih lokalnih namirnica.

Pomfrit od palente

Štapiće od palente sa sirom ribancem možete grickati s omiljenim umakom ili uz neki fini saft ili gulaš. Možete ih pržiti na ulju ili peći u pećnici, ja Hrvoje predlaže ovu drugu varijantu.

Sastojci

  • 250 g palente
  • 800 ml vode (omjer palenta – voda 1:3)
  • 40 g sira ribanca (ili parmezan)
  • Manja kockica maslaca
  • Sol
  • Papar
  • Začini po želji (ružmarin, origano...)

Priprema

1. Stavite kuhati vodu da uzavri (posolite), a potom lagano umiješajte palentu stalno miješajući pjenjačom. Nemojte palentu sipati prenaglo jer će vam se napraviti grude.

2. Zatim umiješajte maslac i ribanac te miješajte 2-4 minute dok se sve ne zgusne i prožme, začinite omiljenim začinima (sol, papar, origano, ružmarin…).

3. Smjesu stavite u nauljenu tepsiju (30×20) te je ravnomjerno rasporedite (1-1,5 cm) i pustite da se ohladi. Kad se ohladi, režite štapiće po željenoj veličini.

4. Narezane štapiće posložite na veći pleh obložen papirom za pečenje tako da vam sve stane te pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 30 minuta.

Punjeni šampinjoni

Ovaj recept za šampinjone punjene mljevenim mesom sigurno će oduševiti sve vas ljubitelje gljiva.

Sastojci

  • 15 većih šampinjona (za punjenje)
  • 10 šampinjona za smjesu
  • 200 g miješanog mljevenog mesa
  • 10 dg gaude
  • 1 crvena paprika
  • 1 manja glavica luka
  • Žličica mješavine začina
  • 2 češnja češnjaka
  • Sol
  • Papar
  • Ulje

Priprema

1. Šampinjone očistite, nemojte ih prati već ih pobrišite papirnatim ručnikom.

2. Nožićem odvojite peteljke od klobuka te ih usitnite.

​3. Na ulju kratko popržite sitno nasjeckani luk, češnjak i crvenu papriku narezanu na kockice, dodajte mljeveno meso i pirjajte desetak minuta na laganoj vatri.

4. Zatim dodajte peteljke od šampinjona i šampinjone narezane na ploškice, začinite sa soli, paprom i mješavinom začina. Pirjajte dok šampinjoni ne omekšaju i puste svoj sok. Smjesu maknite sa vatre i pustite da se kratko pohladi.

5. Dobivenom smjesom punite šampinjone te ih stavite peći na 200 stupnjeva 15-tak minuta.

​6. Pred kraj pečenja posipajte ih ribanim sirom.

Pohani patlidžan

'Ako kod kuće ima onih koji frču nosom na sami spomen patlidžana, spremite im ovo i zavoljet će ga', poručuje Hrvoje Stojanov koji i sam rado priprema ovaj prilog.

Sastojci

  • 1 žličica soli
  • 1/4 šalice brašna (šalica od 250 ml)
  • 2 jaja
  • 1/2 šalice krušnih mrvica
  • 1/2 šalice parmezana
  • 1 patlidžan
  • svježi peršin
  • papar
  • ulje ili maslac

Priprema

1. Pripremite tri posude. U prvoj promiješajte brašno, sol i papar, u drugoj zamutite dva jaja, a u trećoj pomiješajte krušne mrvice i sir.

2. Patlidžan narežite na kockice. Komadiće patlidžana prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaja te na kraju u smjesu od sira i krusnih mrvica.

3. Komadiće pržite na vrućem maslacu, dok ne poprime lijepu smeđu boju, 5-8 minuta, a povremeno ih vrtite na tavici.

4. Pržene patlidžane izvadite na tanjur na koji ste prethodno stavili papirnati ručnik. Komadiće ukrasite peršinom (po želji još malo posolite) te ih poslužite uz neki vama omiljeni umak, meso ili ribu ili ih grickajte same.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!