JESENSKO JELO

Prava poslastica: Savršen recept za jednostavnu i ukusnu tjesteninu s gljivama

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 02.10.2020 16:57
  • Objavljeno 02.10.2020 u 13:14
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Olha Afanasieva / Alamy / Alamy / Profimedia

Brzopotezna jela od tjestenine doista su sjajno rješenje kad smo u žurbi, a želimo ukusan obrok bogat nutrijentima

Jesen je idealno vrijeme i za slasna jela koja uključuju gljive, poput finih variva, pripremljenih na žaru ili kao dodatak finim umacima.

Zdravstvene koristi gljiva dobro su poznate, a osim što su vrlo ukusne, iznimno su zdrave jer sadržavaju antioksidante, brojne minerale, vitamine…

Tjestenina se osobito dobro slaže s gljivama, pa donosimo recept za pastu ai fungi, talijansku tjesteninu s gljivama, pravu gastronomsku simfoniju u malom.

Prednost ovoga jela je i njegovoj brzinskoj pripremi (15 minuta), dok je trajanje kuhanja oko 30 minuta.

Što je potrebno:

  • 20 g suhih vrganja
  • žlica maslinovog ulja
  • žlica maslaca (ili dodatna žlica maslinovog ulja)
  • ½ luka, oguljenog i narezanog na kockice
  • ½ mrkve, narezane na kockice
  • ½ nasjeckane stabljike celera
  • 2 češnja češnjaka, prethodno očišćena i zgnječena
  • 2 grančice svježe majčine dušice
  • 250 g smeđih šampinjona, narezanih na tanke ploške
  • 100 g nasjeckane cherry rajčice
  • 3 žlice bijelog vina
  • 300 g tjestenine (najbolje tagliatelle ili pappardelle)
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje i svježe naribani parmezan

Priprema:

Izmiksajte suhe vrganje, a zatim umiješajte u posudu u kojoj ste stavili 100 ml vruće vode kako biste napravili pastu.

U međuvremenu zagrijte ulje i maslac na širokoj tavi na srednje laganoj vatri i pržite luk dok ne postane zlatne boje i proziran. Dodajte mrkvu i celer, pržite dok ne omekša uz redovito miješanje, a zatim dodajte češnjak i timijan te pržite još 30 sekundi.

Pojačajte vatru, dodajte svježe gljive i pržite uz redovito miješanje dok ne popuste, ne porumene i više ne ispuštaju paru. Dodajte vino te kuhajte dok većina tekućine ne ispari, a zatim dodajte rajčice i pastu od vrganja (prvo probajte: ako je gusta, malo je razrijedite) i dobro promiješajte. Pustite da krčka, a zatim smanjite vatru, poklopite i ostavite da se lagano kuha oko 10 minuta, dok se ne zgusne.

U međuvremenu, prema uputama na pakiranju, skuhajte tjesteninu u posoljenoj kipućoj vodi. Začinite umak po ukusu, a zatim ocijedite tjesteninu. Stavite tjesteninu u tavu s umakom i dobro je prelijte, dodajući kapljicu ili dvije vode u kojoj ste kuhali tjesteninu ako vam se učini da je pregust. Završite s kapljicom ekstra djevičanskog maslinovog ulja i poslužite s ribanim parmezanom ili sličnim. Dobar tek!