MAMI OSMIJEH NA LICE

Donosimo vam genijalan recept za osvježavajući tart od limuna oko kojeg nema puno posla

06.02.2021 u 13:00

Bionic
Reading

Nema ljepšeg osjeća od onog kada dan započnemo sa šalicom kave i šnitom torte, a sigurni smo i da vi vikendom volite uživati u istoj rutini. Redovito s vama dijelimo odlične slane prijedloge za ručak, kao i jednostavne i brze recepte za slastice, a danas na meniju za vas imamo osvježavajući tart od limuna koji će vam izmamiti osmijeh na lice

Tart od limuna

Sastojci

Za koru:

  • 190 g brašna
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 115 g maslaca
  • 1/4 žličice soli
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Za punjenje:

  • 150 g šećera
  • 2 jaja
  • 3 žumanjka
  • 1/4 žličice soli
  • 120 ml slatkog vrhnja
  • 120 ml svježeg limunovog soka
  • ribana korica od 2 organska limuna

Za dekoraciju:

  • šećer u prahu
  • nekoliko ploški limuna

Priprema

1. Prvo napravite koru. Miksajte brašno, šećer i sol, a zatim dodajte na kockice narezani maslac i pustite da se miksa dok se ne razbiju grudice. Dodajte jaje i ekstrakt vanilije pa miksajte dok se ne formira tijesto. Ne pretjerujte s miksanjem.

2. Premjestite tijesto na komad prozirnog papira na radnoj površini. Špatulom ga utapkajte u kuglu i spljoštite. Zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.

3. Tijesto izvadite na pobrašnjenu radnu ploču, posipajte brašnom pa razvaljajte na otprilike 4 mm debljine.

4. Tijesto prebacite u kalup za tart. Prstima pritisnite tijesto kako bi se zalijepilo za rub pa nožem odstranite višak tijesta koji viri izvan kalupa. Vilicom izbušite dno tijesta pa stavite u zamrzivač na 30 minuta.

5. U međuvremenu napravite nadjev. U velikoj zdjeli umutite jaja, žumanjke i šećer. Dodajte koricu i sok od limuna pa miješajte pjenjačom dok se ne sjedini. Zatim dodajte slatko vrhnje pa ponovno dobro umutite. Staviti na stranu.

6. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Na tijesto položite papir za pečenje. Na papir istresite rižu (debljine jednog prsta) pa pecite tako tijesto 15 minuta.

7. Uklonite papir s rižom. Vratite u pećnicu na još 10-15 minuta ili dok kora ne poprimi blagu zlatnu boju.

8. Smanjite temperaturu na 150 stupnjeva. Dok je kora još uvijek u pećnici, preko tijesta prelijte kremu (neka vas ne brine što je tekuća). Pecite 17-20 minuta ili dok se krema ne stegne.

9. Tart ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak da se hladi najmanje dva sata.

10. Prije posluživanja tart posipajte šećerom u prahu i ukrasite s nekoliko ploški limuna.

U slast!