SVE JE IONAKO VEĆ VIĐENO

Dolce&Gabbana na reviji pokazali iste haljine kao i prije 12 godina

03.03.2017 u 12:05

  • +2

Dolce and Gabbana

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Dizajnerski dvojac Dolce & Gabbana na Milanskom tjednu mode predstavio je kolekciju za jesen/zimu 2017., no ono što je modnim stručnjacima zapelo za oko jesu ponovljene kreacije koje smo jednom već vidjeli. Déjà-vu su izazvale tri haljine, potpuno identične onima predstavljenima prije 12 godina. Kreativni je dvojac ovim potezom oživio neke od svojih kreacija i odao počast dosadašnjim postignućima u modnoj industriji

'Što možemo nazvati novim trendom?', upitao je Yves Saint Laurent 1971. novinarku Ellea, nakon što su modni kritičari njegovu kolekciju nazvali bezokusnom retrospektivom. 'Od pepluma do čarapa, sve je redizajnirano ispočetka po stotinu puta. Hippie haljina preuzeta je s Istoka, a kratke hlačice sa stadiona. I još uvijek predstavljaju svježe doprinose modi.'

Stefano Gabbana i Domenico Dolce, dizajnerski dvojac i osnivači talijanske modne kuće Dolce & Gabbana učinili su mnogo više od prostog odavanja počasti svojim postignućima. Kreativni dvojac reciklirao je dijelove svog rada na predstavljanju svoje nove kolekcije na Milanskom tjednu mode.

Tijekom Milano Fashion Weeka, dizajneri su predstavili tri haljine koje su nekoć već predstavili na reviji, točnije prije 12 godina. Haljinama predstavljenim u kolekciji jesen/zima 2005. godine odlučili su vratiti staru slavu.

Dolce & Gabbana nisu potvrdili jesu li haljine one iste koje smo imali prilike gledati 2005. ili su izrađene nove za ovu priliku, iako se da primijetiti kako se detalji (kao i cijeli stajling modela) pomalo razlikuju od originalnih komada. Julie Zerbo, osnivačica The Fashion Law sajta za Yahoo Style je izjavila kako joj se čini 'da je materijal dorađen, te se čini kako je finiji, no siluete haljina su nevjerovatno slične.'

Zerbo također tvrdi kako je u nadležnosti modne kuće da kopaju po svojoj arhivi odjeće, zbog toga što svaka modna kuća zadržava prava na svoje dizajne, bez obzira na to tko ih je dizajnirao. Upravo iz tog razloga mnogi dizajneri imaju naviku oživjeti stare kreacije dodajući im neke moderne elemente.

Dolce & Gabbana revija 2017. Autor: YouTube

'Gotovo sve što je trenutno u modi, već je ranije viđeno, na jedan ili na drugi način', izjavila je Zerbo, dodajući kako je riječ o 'reinterpretaciji elemenata koje smo dosad već vidjeli ili pokušaju da se stvore originali na svoj način', a primjer dizajnerskog dvojca Dolce & Gabbana naziva 'ekstremnim primjerom' oživljavanja mode.

Kolekcija Yves Saint Laurenta zbog koje je 1971. dao intervju, uključivala je statement komade poput zelenog krznenog kaputa koji je redizajniran nebrojeno puta do danas od strane dizajnera te modne kuće. 2002. godine, nakon umirovljenja Saint Laurenta, Tom Ford je vratio slavu zelenom kaputu, umanjivši jačinu smaragno zelene boje, a nosila ga je crna pantera – Naomi Campbell. Kaput je doživio svoj povratak i 2015. godine kao djelo dizajnera Heidija Slimana.