odlični savjeti

Doktor za drveće otkriva: Kako odabrati božićno drvce, spriječiti opadanje iglica i održati na životu drvce u tegli

09.12.2021 u 10:44

Bionic
Reading

Sezona blagdana je pred nama, a božićna čarolija svake godine počinje sve ranije omogućavajući nam da ipak malo dulje uživamo u toj čarobnoj atmosferi. Jedna od najvažnijih stavki svake božićne dekoracije zasigurno je božićno drvce, a ovi savjeti bi vam itekako mogli biti korisni prilikom njegovog odabira

Iako se jelka tradicionalno kiti na sam Badnjak, svake godine smo skloniji sve ranije započeti s vađenjem božićnih ukrasa, pa čak i postavljanjem drvca. No, kako se radi o daleko najupečatljivijem i najvažnijem dijelu blagdanskog ukrašavanja, prilikom odabira jelke dobro je na umu imati nekoliko stvari. Izbor je doista velik, od jele, smreke pa bora, a svaki, osim izgleda, ima specifične karakteristike. 'Mogu se kupiti smreke i jele. Razlika između njih je što smreka malo više bode. Mogu se kupiti borovi koji zapravo su specifičnijeg habitusa, malo su okruglastiji ali opet su zanimljivi,' kaže doktor za drveće, Frane Poštenjak za rtl.hr

Smreka ili jela

Smreke su dobar izbor ako imate nešto veće i teže ukrase. Naime, smreke imaju relativno čvrste grane koje mogu nositi i teže kuglice, prema riječima Frane Poštenjaka, ovisno o vrsti, boja se kreće od tamnije zelene, zelene, plave pa sve do srebrno-zelene. Smreke su u pravilu simetrične, guste i piramidalnog oblika.

S druge stane, jele imaju rjeđe grane, također pravilno pršljenastog razgranjenja, no iglice jela znatno su mekše od onih na smreki. Zbog savitljivih grana nisu pogodne za teške kuglice, no jele često imaju karakterističan miris. 'Zadnjih godina kavkaska jela sve je popularniji izbor. Nju odlikuju sjajne tamnozelene, odozdo raščešljane iglice. Uz klasični izbor obične jele svakako je vrijedno spomenuti i koreansku jelu te španjolsku jelu koje su zanimljive, ali i rijetke,' dodaje doktor za drveće za rtl.hr.

Osim izgleda, drvca se razlikuju i po cijeni, a stabla koja malo sporije prirašćuju skuplja.

Kako odabrati lijepo drvce

'Preporučljivo je da božićno drvce bude visoko do maksimalno dva metra visine da se ne treba orezivati vrh. Ako je stablo preveliko mora ga se orezati,' objašnjava doktor za drveće dodajući kako je najbolje odabirati veličinu drvca sukladno prostoru. Naime, ako kupite preveliko drvce, morat ćete rezati, a platit ćete cijenu većeg stabla.

Vječno pitanje: može li se spriječiti opadanja iglica

Može. Smreke, u odnosu na jele, jače odbacuju iglice kada ostaju bez vode. Zbog toga Poštenjak preporučuje da se drvcu koje je već odrezano dodatno odreže baza, pogotovo ako je zaprljana, i da se postavi u spremnik u kojem je predviđeno dodavanje vode. Tako će iglice duže ostati na boru, bez obzira na nedostatak korijena.

Božićna drvca u tegli

Jednom stablu da naraste treba otprilike 10 godina, i to ako prirašćuje 15 centimetara godišnje što se smatra dobrim prirastom. Zbog toga se kupnja drvca u tegli može činiti kao vrlo praktična, ali i financijski dobra odluka. No, tu se često javlja problem da se drvca u tegli nakon Božića jednostavno – osuše. Srećom, doktor za drveće ima rješenje i koristan savjet i za taj slučaj.

'Prvo što biste trebali jest saznati jest je li stablo bilo presađivano. To utječe na cijenu i preživljavanje. Treba paziti da stablo ne ostane bez vode u bazi kada je u kući i kada je okićeno. Morate ga redovito zalijevati kako ne bi došlo do propadanja provodnih elemenata uslijed nedostatka vode i opadanja iglica, a najbolje je zaliti u ovisnosti o veličini stabla i nekakvih pola litre vode na tjedan bi trebalo biti dosta. Mora se paziti da se ne pretjera za zalijevanjem što je jednako štetno kao i suša, jer crnogorične vrste uglavnom ne preferiraju vlažna i mokra staništa,' objašnjava Poštenjak. Što se tiče čuvanja tijekom vrućih ljetnih mjeseci, drvca je potrebno zaliti svaki tjedan s 10 do 15 litara vode, a podnošenja svjetla i sjene, ovisi o samoj vrsti drvca. Dok jele vole svjetlo, smreke su sklonije sjeni. No, također jela ne bi smjela biti u totalnoj sjeni, pa je idealno zasaditi je u polusjenu.

  • +10
Advent na Gradecu Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo