OČISTITE SE OD TOKSINA

Do 20 godina mlađi uz ajurvedske tretmane

  • Autor: Bojan Mušćet
  • Zadnja izmjena 08.03.2010 09:04
  • Objavljeno 08.03.2010 u 09:04
ayurveda

ayurveda

Izvor: Corbis / Autor: Holger Winkler

Da bi se neuravnotežene energije vratile u prvobitno stanje, jedna od najvažnijih mjera je mijenjanje prehrane i stila života. Ako se tijekom ajurvedskih tretmana, koji čiste tijelo od toksina, strogo pridržavate preporučenih prehrambenih navika i stila života, moguće je smanjiti biološku dob i za 20 godina

Nikola Tesla je bio toliko zaokupljen znanstvenim istraživanjima da je jedva stigao jesti, ali je s velikim zanimanjem proučavao istočnu filozofiju, a posebno Vede, nastojeći dokazati da su energija i materija jedno te isto. Danas nam je nedovoljno poznato da je ajurveda, drevni medicinski nauk koji ljude podučava ne samo zdravlju, već cjelokupnom životu i samospoznaji, dio najstarijih spisa – Veda, čije postavke postepeno otkriva suvremena znanost.

Somalata

Somalata

Izvor: Promo fotografije / Autor: Somalata

Ajurveda ljude ne podučava samo zdravlju, već cjelokupnom životu i samospoznaji

Iako na prvu loptu zvuči komplicirano, ajurveda uči čovjeka kako na vrlo jednostavan i prirodan način sačuvati fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje. Dok nam suvremena medicina nudi aspirin kako bismo eliminirali glavobolju, ajurvedski liječnik Tomislav Petrušić koji vodi jedan do najvećih ajurvedskih centara u našoj zemlji jednostavno kaže: 'Prestanite se lupati čekićem po glavi i nećete patiti od glavobolje.' Drugim riječima, bolesti koje nas muče simptom su neravnoteže koje se stvorila u organizmu, često zbog neprimjerene prehrane i neodgovarajućih životnih navika. Želimo li dugoročno rješenje, mijenjajmo navike!

Zašto dijete ne uspijevaju?

Odgovor je, tvrdi ajurvedski liječnik Tomislav Petrušić, vrlo jednostavan: zbog fenomena zvanog autotoksemija.

'Kad se na stjenkama vaših crijeva nakupi gumena tvar koja se sastoji od višegodišnjih naslaga neprobavljene hrane, vaše tijelo ne može asimilirati hranjive tvari čak ni ako se najzdravije hranite. Gumena naslaga na vašim crijevnim stjenkama tijekom dugogodišnjeg nakupljanja polako postaje dio vašeg tkiva sužavajući slobodan prostor u vašem crijevu i uzrokujući time niz problema.

Nakupljena neprobavljena hrana polako trune i truje vaše tijelo, uzrokujući neravnoteže i bolesti. Prosječna osoba ima tri do osam kilograma takvih naslaga, a u ljudi s prekomjernom težinom od 15-30 kila. Sve dok se ne riješimo tog tereta koji nas polako i sigurno truje iznutra, ne možemo očekivati ni uživati savršeno zdravlje, a kamoli govoriti o smanjenju tjelesne težine', ističe prvi hrvatski ajurvedski liječnik.

Čovjek je svijet u malom, a živjeti prema ajurvedskim principima nije ništa drugo nego živjeti po prirodnim zakonitostima, u skladu sa sobom, okolinom i svemirom, poručuje Petrušić u knjizi 'Ayurveda – nauk o životu' u izdanju Profila.

Bolest nam, ističe, služi kao upozorenje da smo skrenuli s puta, pa je trebamo prihvatiti s poštovanjem. Kao i većina profesionalnih ajurvedskih liječnika, Petrušić dijagnosticira uz pomoć jednostavnih tehnika, kao što su pregled pulsa, jezika i očiju, otkrivajući uzročnike trenutnog stanja i potom određuje tretmane koji će povratiti stanje ravnoteže.

Da bi se neuravnotežene energije vratile u prvobitno stanje, jedna od najvažnijih mjera je mijenjanje prehrane i stila života. 'Bez toga jednostavno nema napretka. To je vrlo životno i logično jer je neispravno misliti o nekom napretku ako u njega nismo uložili nimalo truda. Svako drugo razmišljanje spada u poznati sindrom 'nojeve glave u pijesku', odnosno očekivanja pozitivnih rezultata od prehrane i stila života koji je u suprotnosti s prirodom poremećaja i bolesti.

Naš je cilj postizanje svjesnosti o vlastitom udjelu u brizi o sebi i liječenju samoga sebe. To je jedini ispravni put koji donosi trajna rješenja jer pojedinac odlučuje preuzeti odgovornost o svome životu i zdravlju u svoje ruke. Na svijetu ne postoji nijedan lijek ili medicinski sustav koji može pomoći nekome koji se ne pridržava ili ne ulaže barem minimalno u rješavanje trenutnog poremećaja ili bolesti. Kad se osvijesti vlastita ključna uloga i preuzme odgovornost, ma kako se stanje činilo loše i kritično, rezultati zasigurno neće izostati. Iskrenost prema sebi je ključni čimbenik', ističe Petrušić.

Tretman panchakarme predstavlja poseban dio ajurvedske medicine koji se bavi detoksikacijom cijele osobe. Kroz tretmane panchakarme osoba se regenerira iznutra i izvana. Panchakarma programi sastoje se od dva dijela, uvodnih tretmana koji traju sedam, 14, 21 i više dana, te samih postupaka eliminacije toksina. Uvodni postupci služe izvlačenju toksina s najdubljih razina (fizičke, emocionalne i mentalne) i pripremi sustava za glavne tretmane, poput hidrokolon terapije – učinkovite metode čišćenja debelog crijeva.

Za vrijeme panchakarma programa osoba se mora vrlo strogo pridržavati preporučenih prehrambenih navika i stila života. Zanimljivo je da se panchakarma tretmanima biološka dob smanjuje i do 20 godina, ovisno o njihovom trajanju. Postoje čak i tretmani koji smanjuju biološku dob za više od 20 godina, a namijenjeni su ljudima koji su spremni prihvatiti nove izazove i korjenito promijeniti životne navike, a to znaju i Đurđa Adlešić, Zdravko Mamić, Nada Rocco, Miomir Žužul, Nina Skorup i druge poznate osobe koje su i same isprobale ajurvedske tretmane.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi