RADIONICA UNICEF-A

Djecu s poteškoćama treba integrirati u društvo

20.06.2012 u 08:59

Bionic
Reading

Povodom objave publikacije 'Vidi me, čuj me', UNICEF je održao radionicu Dječja prava i mediji kojom su se pokušale postaviti smjernice kako mediji mogu utjecati na pozitivne pomake i odnos društva prema djeci s poteškoćama u razvoju

Radionicu je vodila Gerison Lansdown, engleska stručnjakinja s bogatim iskustvom u radu s djecom i za djecu, autorica brojnih publikacija koje pomažu zajednicama, ali i donositeljima odluka i stručnjacima u radu s djecom, poštujući njihova prava, ali i razvojne mogućnosti i okolnosti.

Cilj je radionice bio je pružiti novinarima i urednicima odgovore na pitanja i dileme u području izvještavanja o djeci s teškoćama u razvoju te zajedno pronalaziti rješenja koja će odgovoriti i na potrebe struke, ali i poštovati prava djece s teškoćama u razvoju.

Sva su djeca jednaka

'U Hrvatskoj je još uvijek jaka tradicija da se djeca s teškoćama u razvoju liječe i sklanjaju u institucije. Iz diskusije se jasno vidi da mediji pokušavaju pomoći pojedincima i da dobivaju puno takvih zahtjeva javnosti. Iako je lijepo da ljudi pokazuju srčanost i odgovaraju na takve akcije, to nije dobro jer se dijete gleda kao žrtva. Dijete s poteškoćama u razvoju ravnopravni je građanin, a ne žrtva', rekla nam je Gerison Lansdown kako vidi odnos hrvatskog društva i medija prema djeci s poteškoćama u razvoju.

Dodala je da Hrvatska općenito ima vrlo tradicionalan pogled na osobe s poteškoćama i invaliditetom te, bez obzira na pozitivne pomake, treba poduzeti još puno mjera kako bi svi bili ravnopravni i integrirani u društvo bez obzira na način života.

Da bi se dostigao taj cilj, mora se uključiti cijelo društvo, a ne samo odgovorne institucije i organizacije. Treba se zapitati što jednu djevojčicu s poteškoćama sprečava da ide u školu sa svojim vršnjacima ili da se igra poput ostalih. Cjelokupno društvo treba mijenjati tradicionalnu sliku da su djeca s teškoćama toliko drukčija da ne mogu sudjelovati niti doprinijeti društvu.

'Potrebno je puno vremena i truda da se naprave takve promjene jer ovim je pristupom iz društva isključena jedna cijela mala zajednica ljudi. Uz dobru volju i posvećenost, treba i investirati kako bi se razvile strategije i potpora. Hrvatska je krenula na putovanje prema tom cilju i dug je put pred njom', rekla je Gerison Lansdown te dodala kako je tu dobru volju primijetila u jednom zagrebačkom vrtiću gdje se uposlenici trude mijenjati situaciju nabolje.

Hrvatska je, uz Konvenciju UN-a o pravima djeteta, potpisala i Konvenciju o pravima djeteta u potpori djeci s teškoćama u razvoju, a knjiga 'Vidi me, čuj me' je vodič za uporabu Konvencija.