VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI

Djeci na Facebooku nije mjesto!

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 06.06.2011 09:02
  • Objavljeno 06.06.2011 u 08:00
djevojčica internet laptop

djevojčica internet laptop

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: iStockphoto

O tome trebaju li djeca biti na društvenim mrežama poput Facebooka, postoje različita mišljenja. Neke su zemlje, poput SAD-a, postavile zakonsku dobnu granicu, dok osnivač Facebooka Mark Zuckerberg traži da se ona ukloni

Psihologica Ana Karlović slaže se s mišljenjem da treba postaviti dobnu granicu i misli da bi ponekad trebala biti i viša. To nikako ne odgovara vlasnicima te društvene mreže jer svoj djeci mlađoj od 13 godina moraju ukloniti profile. Zato imaju pune ruke posla i zatvaraju po 20 tisuća profila dnevno i gube korisnike.

'Facebook nije mjesto za djecu mlađu od 13 godina, a za neku djecu ni ispod 16 godina. Dakle, za onu djecu koja ne poznaju dovoljno dobro pravila privatnosti ili se ne savjetuju s odraslima u korištenju Facebooka, ili su pak emocionalno nezrela za svoju dob', objašnjava psihologica Ana Karlović.

Stoga bi ta granica mogla pomoći da starija djeca uspješno zaštite privatnost na Facebooku jer je dob ujedno neka vrsta garancije da će se osoba informirano služiti tom popularnom društvenom mrežom

Pravila ponašanja

Neka od pravila koja djeca i mladi trebaju usvojiti i poštivati bez iznimke jesu: ne odavati nikakve osobne podatke osobama koje ne poznaju - adresu, školu, gdje žive, podatke o obitelji, broj telefona, e-mail, podatke o bankovnim računima i karticama, nikakve passworde i pinove bilo koje vrste.

thinkstock

thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinkstockOprezno s odavanjem osobnih podataka
Psihologica Karlović naglašava da nikako ne smiju pokazivati privatne fotografije i snimke nepoznatima, prihvaćati chat s nepoznatim osobama, dogovarati sastanak uživo s nekim kog su upoznali na net-u i u svakom trenutku kad komunikacija postane uvredljiva ili uznemirujuća odmah je treba prekinuti i ispričati nekome što se dogodilo.

Budući da je Facebook djeci zabavan način komuniciranja s prijateljima i vršnjacima, ne možemo ih izolirati od društvenih mreža. Roditelji ih moraju slijediti i biti informirani o njihovu sudjelovanju, kao i u ostalim segmentima njihovih života.

Nužno je da se roditelji malodobne djece upoznaju s osnovama korištenja Facebooka. Mlada osoba zaslužuje svoju privatnost i neće imati roditelja kao Facebok prijatelja sa 15 godina, no važno je da roditelj razumije osnove i da može provjeriti je li profil njegova djeteta nezaštićen.

'Generalno jest upitna šira korist ovog tipa društvenih mreža i to će se pokazati tek s vremenom', kaže Ana Karlović i dodaje: 'Da, bolje smo informirani, ali pitanje je što činimo s tim informacijama, možemo li ih toliko obraditi i jesmo li zaista bolje povezani s drugima zbog toga. Možda i jesmo, ali na nekoj vrlo površnoj razini, s velikim brojem ljudi koja i jest karakteristična za današnji stil života.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi