TAJNA BRAČNE SREĆE

Djeca loše utječu na zadovoljstvo u braku

11.04.2009 u 09:26

Bionic
Reading

Zadovoljstvo bračnih parova opada nakon rođenja prvog djeteta, pokazala je osmogodišnja američka studija

Nakon rođenja djeteta sve se mijenja, prioriteti su drukčiji, a osobne potrebe, kao i one zajedničke padaju u drugi plan, a u prvom je uvijek dijete. Koliko se osjećaj sreće u braku mijenja s dolaskom djeteta, pokušali su saznati američki znanstvenici u istraživanju koje je trajalo osam godina, a tijekom kojega su pratili 218 bračnih parova.

Kod 90 posto parova bračno nezadovoljstvo pojavilo se nakon rođenja prvog djeteta, pokazali su rezultati.

'Kod parova koji nemaju djece također opada kvaliteta bračnog života. Međutim, taj pad ubrzava rođenje djeteta, pogotovo tijekom razdoblja prilagodbe u prvim mjesecima nakon rođenja', rekao je Scott Stanley, profesor psihologije sa sveučilišta Denver koji je provodio ovo istraživanje.

Nevezana studija iz 2006. provedena na 13.000 parova pokazala je da su roditelji depresivniji od osoba koje nemaju djece. Znanstvenici pretpostavljaju da se dijelom radi o modernom problemu, jer roditelji ne dobivaju više onoliku pomoć kod kuće kakvu su nekada imali.

No u novom istraživanju ima nekoliko ključnih podataka. Naime, parovi koji su živjeli zajedno prije braka imali su više problema nakon rođenja djeteta od onih koji su prije braka živjeli razdvojeno, jednako kao i oni čiju su se roditelji svađali u braku ili su se razveli. Međutim, neki parovi tvrde da je njihov odnos čvršći nakon rođenja djeteta, a to su uglavnom parovi koji su dugo u braku ili imaju veća primanja.