NAGRADNJAČA

Dingač 50° – prvo vino s nagibom od 50°

09.05.2014 u 09:19

Bionic
Reading

Nakon polustoljetne tradicije proizvodnje Dingača, Badel 1862 nastavlja priču s novim vrhunskim vinom Dingač 50°!

Vrhunsko vino Dingač 50° plod je suradnje badelovih enologa s izabranim pelješkim vinarima, a vino predstavlja novi, moderni, zaokret u proizvodnji Dingača.

Sam naziv Dingač 50° nastao je prema prosječnom nagibu položaja Dingač s kojeg su brani plodovi ovog plavca malog. Upravo takav nagib omogućuje da grozdovi upiju tri sunca, sunce s neba i odbljeske sunca od kamena i mora.

Taj nagib dočaran je i putem etikete, koja je rezana pod kutom od 500, a na samoj etiketi odana je i počast tradicionalnom magarčiću, koji je u prošlosti jedini s tovarom grožđa mogao savladati ovakvu strminu.

Vrhunsko vino Dingač 50° crvene je boje s laganim smećkastim karakterom tipičnim za dozrele plavce. U mirisu svježe, bogato aromama zrelog bobičastog crvenog voća s karakterističnim nježnim aromama prosušenih bobica, dodatno harmonizirano diskretnim aromama dozrijevanja u drvenim bačvama. Harmoničnog izbalansiranog tijela, zrelih, mekih tanina, elegantno i toplo u ustima. Upravo zbog svoje pitkosti i harmonije tijela pomalo je netipičan u odnosu na tradicionalne visokoalkoholične, teške, taninske Dingače.

Na International Wine Challange 2014 u Londonu nagrađen je u konkurenciji od preko 10.000 uzoraka.

Od svih dingača koji su bili na natjecanju, jedino je Dingač 50° Badela 1862 dobio nagradu i to već s prvom berbom. Vjerojatno je to rezultat novog, modernog zaokreta u proizvodnji Dingača, koje je sada vino harmoničnog izbalansiranog tijela, zrelih, ali mekih tanina, elegantno i toplo u ustima. Upravo zbog svoje pitkosti i harmonije tijela pomalo je netipičan u odnosu na tradicionalne visokoalkoholične, teške, taninske Dingače.

U opaskama međunarodnog žirija za Dingač 50° zapisano je: Zaokruženi blagi kremasti okusi i atraktivni okus osušene šljive i džema od jagoda.

Napunjena je i u prodaji berba 2010.

Tportal.hr i Badel 1862 su za svoje čitatelje pripremili tri paketa s po dvije boce Dingača 50°!

Nagradu su osvojili:

Josip Štilinović
Olga Komar Ramljak
Igor Grahovar

Nagrade šaljemo poštom na kućnu adresu.