ČAROBNA NAMIRNICA

Devet jako dobrih razloga zašto trebate jesti rajčice

07.09.2012 u 08:52

Bionic
Reading

Kasno ljeto je znaku rajčica, koje osim što su ukusne i prepune hranjivih tvari, vrlo lako se kombiniraju u raznim jelima. Ako baš niste baš neki ljubitelj ovog crvenog povrća, nakon devet jako dobrih razloga, sigurno ćete promijeniti mišljenje

1. Rajčice su prepune vitamina C koji je ključan za održavanje i očuvanje imunološkog sustava.

2. Rajčice sadrže likopen, vrlo važan fitonutrijent za koji su brojne studije pokazale da umanjuje tragove starenja te ima antikancerogena svojstva. Likopen je posebno učinkovit u smanjivanju šansi od oboljenja od karcinoma prostate i debelog crijeva.

3. Likopen koji se nalazi u rajčicama štiti i genetski materijal od oštećenja i posljedica bolesti.

4. Redovito konzumiranje rajčica stimulira proizvodnju aminokiseline karnitina za koju su istraživanja pokazala da povećava topljenje kalorija i do 30 posto.

5. Znanstvenici su u studijama otkrili kako likopen u rajčicama, ako se konzumiraju redovito, može učinkovito otkloniti izloženost srčanim oboljenjima i do 29 posto.

6. Nedostatak likopena u prehrani tijekom menopauze povezan je s oboljenjima od osteoporoze.

7. Istraživanja su pokazala kako svježe rajčice i ekstrakti rajčice uspješno smanjuju razinu kolesterola, LDL kolesterola i triglicerida. Osim toga, istraživanja su pokazala i kako rajčica smanjuje rizik od njihovog nakupljanja u krvi, a samim time i faktor rizika od ateroskleroze.

8. Rajčice također sadrže i druge vrijedne fitonutrijente, uključujući beta-karoten, lutein i zeaksantin, koji poboljšavaju vid i pomažu u zaštiti očiju od degeneracije makule.

9. Ne treba zaboraviti ni na okus rajčica, koje su tako sočne i svježe. Vrlo lako ih se može pripremati s tjesteninom, u salatama, juhama, varivima i mnogim drugim jelima.

Neki čak tvrde kako rajčice treba kuhati kako bi se od njih dobila maksimalna hranjiva vrijednost. No to baš i nije u potpunosti točno, piše Yahoo Shine. Naime, likopen se najbolje apsorbira iz kuhanih rajčica, vitamin C i enzimi najbolje se apsorbiraju iz sirovih rajčica. Stoga valja kombinirati. Uživajte u kuhanim rajčicama u varivima i juhama te u svježim rajčicama koje odlično pašu u raznim salatama, sendvičima i umacima.