IMPERATIV mladosti i LJEPOTE

Dermatologinja Nevia Delalle otkriva kako se Hrvatice bore sa znakovima starenja i koje su metode pomlađivanja najtraženije

  • Autor: I. But.
  • Zadnja izmjena 20.04.2019 21:54
  • Objavljeno 20.04.2019 u 20:11
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Mladolik izgled postao je imperativ u svijetu u kojem živimo. Kamo god da se okrenemo, netko od prijatelja ili poznanika učinio je neku korekciju na svom licu, a osim zbog utjecaja javnih osoba i promoviranja ideala ljepote, razlog tome je i to što su estetski tretmani svakim danom sve dostupniji. Sve više žena odlučuje se na povećanje usana i peglanje bora, a za razliku od prijašnjih godina, sve je više i muškaraca koji se odlučuju na anti-age tretmane. Porazgovarali smo s uglednom zagrebačkom dermatologinjom Nevijom Delalle, koja nam je otkrila kako treba izgledati dnevna rutina njege lica, koje anti-age tretmane najviše vole Hrvati te kako se uspješno riješiti akni

Posljednjih desetljeća sve je raširenija svijest o njezi kože. Često ćete čuti rečenicu - brinite se o svome tijelu jer ono je jedino mjesto u kojemu morate živjeti do kraja života, a to osim pravilne prehrane i tjelovježbe prvenstveno znači redovitu brigu o koži kako biste je što duže očuvali njegovanom i mladolikom. Mnogi u želji da uspore starenje i obrišu barem dio godina posežu za nekim od trenutno popularnih estetskih tretmana.

Koliko je važna redovita i pravilna njega kože?

Iako stalno čitamo o tome koliko je važno brinuti se o koži, mnogi nisu dovoljno upućeni u to kako dnevna njega treba izgledati ili se vode savjetima koje pročitaju na internetu, a koji nisu dovoljno profesionalni ili ne odgovaraju njihovom tipu ili problematici kože.

'Redovita i pravilna njega jednako je važna kao i svakodnevna oralna higijena. Premda još uvijek znam čuti od svojih pacijentica da ništa ne rade, ne mažu se i ne štite od sunca, na kraju se to ipak vidi. Voljeti svoje bore i starjeti dostojanstveno ne znači ne brinuti se o koži. Genetika ili unutrašnji faktori koji određuju kako ćemo starjeti su važni, ali ne postoji osoba koja svojom nebrigom i izlaganjem vanjskim štetnim čimbenicima može zadržati zdravu, a to znači i lijepu kožu', rekla je za tportal dr. Nevia Delalle, a posjetili smo je u njezinoj poliklinici Dermalife.

Iako su mnogi od nas godinama vjerni određenim proizvodima koje svakodnevno koriste, na iznenađenje mnogih, dermatologinja upozorava kako bi upravo to mogao biti problem.

'Ne postoji ista rutina za svakog i ne mogu je primjenjivati svi. Na temelju tipa kože, a posebno kod onih koji imaju neki ozbiljniji dermatološki problem, određuje se njega i liječenje ili rješavanje određenog problema. Isto tako, rutina sama po sebi nije dobra jer se koža nakon nekog vremena navikne na preparate koje koristimo pa ih je važno mijenjati. Ono što bi trebalo svakako raditi to je uklanjanje make-upa, ali ne agresivnim sredstvima, jer uklanjanje zaštitnog lipidnog sloja može biti veći problem od same šminke. Potom, važno je odrediti jutarnje i noćne preparate, a oni su za dan bazirani na hidrataciji, dok za noć mogu biti agresivniji, aktivni preparati poput kiselina ili retinola, ali naravno prema tipu i potrebama kože', dodaje dermatologinja.

  • +4
  • +1

Dr. med. Nevia Delalle

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Sve više muškaraca okreće se estetskim tretmanima

Mnogi u želji da uklone znakove starenja na koži i zadrže mladolik izgled lica posežu za anti-age tretmanima. Jedna od velikih zabluda ta je da su isključivo žene te koje imaju želju ispraviti nepravilnosti, 'ispeglati' bore ili riješiti se akni.

'Sve manje je razlika između potreba muškaraca i žena zbog veće osviještenosti o važnosti dobrog izgleda. Tako da nije rijetkost da muškarci dolaze na laserske postupke ili aplikaciju filera i botoksa, pilinge i druge estetske postupke. Ipak, još uvijek muškarci većinom dolaze zbog ozbiljnijih dermatoloških bolesti kao što su rozacea, akne, tumori, a žene podjednako zbog problema i estetike', kaže nam dr. Nevia Delalle, liječnica koja se nakon premišljanja o tome što će specijalizirati odlučila za dermatovenerologiju, u to vrijeme jedan od novijih smjerova medicine, a potom je završila i internacionalnu specijalizaciju iz anti-age medicine.

Postoji niz tretmana za pomlađivanje

Delalle već deset godina u poliklinici Dermalife pomaže klijentima u održavanju mladolikog izgleda i liječenju dermatoloških oboljenja kože te tvrdi kako svim onima koji joj se obrate za pomoć, a prethodno nemaju ideju što bi radili, sugerira prirodan izgled i postepeno dovođenja stanja kože u optimalno stanje, primjereno godinama. To je, kako kaže, puno teži i naporniji put, ali su rezultati bolji i trajniji.

'Najčešće započinjemo stimulativnim metodama koje podrazumijevaju mehaničke i kemijske postupke poput abrazivnih i neabrazivnih lasera, kemijskih i mehaničkih pilinga različitih jačina, mikrodermoabrazivnih metoda, tehnike mikroneedel, mezoterapije, transplantacije matičnih stanica, intenzivne fokusirane ultrazvučne metode, terapije kisikom, skinboostera itd. Sve navedene metode pobuđuju kožu kako bi ona sama odradila dio posla za nas, a s ciljem da bude zdrava, sjajna i napeta. Tek na samom kraju apliciram hijaluronske filere ili botoks, a da pri tome nisu potrebne velike količine i neprirodni volumeni ili zaleđenost mimike', objašnjava Delalle.

Postoji li opravdani strah od filera?

Upravo ove stimulativne metode one su koje pacijentice sve više preferiraju, tvrdi dermatologinja. Dolaskom filera na tržište, od kojih neki od njih ne samo da nisu bili dobri, već su izazivali i brojne nuspojave, na sreću više nisu popularni. Brojne slike koje kolaju internetom bile su dobar primjer toga kako ne smijemo izgledati. S jedne strane izazvale su strah i nepovjerenje, a s druge strane potaknule pacijente da se i bolje informiraju.

'Danas rijetko tko dođe u ordinaciju bez ikakvog znanja o pojedinim postupcima. Tada je bitno povjerenje koje se godinama stječe te konzultacija s pacijentom. Ono što je izuzetno važno je odrediti kojom dinamikom i na koji način uvažavati želje pacijenata s mogućnostima i granicama od kojih neke postavljaju pacijenti, ali zadnja riječ mora biti naša i ne smijemo nikada prelaziti granice', jasna je Delalle.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kada se preporučuje započeti s anti-age postupcima?

Najveći broj pacijenata kreće se između 30. i 50. godine života, no potaknuti idealiziranom ljepotom koju promiču veliki kozmetički i modni brendovi te osobe iz javnog života, sve mlađi djevojke i mladići okreću se anti-age postupcima, pa nas je zanimalo kako se poznata zagrebačka dermatologinja nosi sa suludim zahtjevima pacijenata.

'Moram naglasiti da ne postoji ograničenje kada započeti s anti-age postupcima, jer kao što sam ranije rekla - ako ne govorimo o punjačima i botoksu, stimulativne metode, osim što su kurativne, one su preventivne, a samo je pitanje prilagodbe i odabira postupka u skladu s godinama i stanjem kože. Naravno da postoje sulude ideje, ali ja nikada ne bih pristala na ispunjavanje nerealnih želja, niti bih aplicirala neku supstanciju nekom kome to uistinu nije potrebno', pojašnjava Delalle.

Povećanje usana i peglanje bora hijaluronskom kiselinom sve je učestalije

Hrvatska prati svjetske trendove, pa je tako i kod nas posljednjih godina popularno povećanje usana i peglanje bora hijaluronskom kiselinom. Dermatologinja objašnjava kako se razlog njezine popularnosti krije u brzom pomlađivanju lica s odmah vidljivim rezultatima.

'Problem se javlja kada se fileri apliciraju nekritički, u velikoj količini i nestručno. Ublažavanje bora, konturiranje, dodavanje volumena ili samo hidratacija izvanredne su metode pomlađivanja, sigurne i bez oporavka. Tu veliku ulogu imaju dermatolozi ili ostali liječnici koji se bave estetikom i koji moraju postaviti pravu indikaciju te odabrati adekvatan proizvod kojim će postići optimalan rezultat. Za to je potrebno veliko iskustvo i znanje. Moram naglasiti da ovdje govorim isključivo o provjerenim hijaluronskim filerima sintetiziranim na način da se implementiraju u dermis (srednji sloj kože), poput prirodne hijaluronske kiseline koju i sami posjedujemo. To je važno, jer tijekom života hijaluronska kiselina, koja je međustanična tvar te potpora kolagenim i elastičnim vlaknima, polako iščezava i gubi svoju funkciju', objašnjava Delalle.

Može li botoks biti opasan po zdravlje?

Jedan od najpopularnijih estetskih tretmana zasigurno je i aplikacija botoksa. Iako je najučinkovitiji u blokiranju pojave bora, botoks godinama za sobom vuče brojne kontroverze. Kako je riječ o otrovu koji izlučuje anaerobna štapićasta bakterija Clostridium botulinum, neki od napisa povezanih s botoksom su ti da može biti opasan po zdravlje te da koža nakon prestanka njegova korištenja naglo ostari.

'Kao i sve prethodne metode, aplikacija botoksa jedan je od mojih omiljenih postupaka s odličnim rezultatima. Sam mehanizam djelovanja sasvim je drugačiji od ostalih. Dok se druge metode baziraju na stimulaciji, poboljšanju kvalitete kože ili nadomještanju izgubljenih supstancija, botoks blokira aktivnost mišića odgovornih za mimiku, a posljedica je stvaranje bora, mimičkih, potom i statičkih. Dakle, ovim postupkom se ne poboljšava kvaliteta kože, već se sprječava stvaranje bora. Preporuka je aplicirati manju količinu ili manji broj jedinica prije nego što se bore stvore i postanu vrsta ožiljnog tkiva. Ako su one već prisutne, tada nije dovoljno samo aplicirati botoks, već je potrebna kombinacija više postupaka', objašnjava nam Delalle.

'Naravno da svaki postupak, pa tako i ovaj, može imati negativnih posljedica, a sve ovisi o tome tko i na koji način radi i kakvi se preparati koriste. Važna stavka je i na koji se način čuva i razrjeđuje. Nedavno je u jednoj TV emisiji diletantski objašnjeno negativno djelovanje ovog toksina, a pri tome nije dano nijedno objašnjenje stručnjaka koji to rade svakodnevno po pravilima struke. Važno je poznavati anatomiju i fiziologiju, znati koji mišić i zašto baš taj mišić treba blokirati te kakve rezultate možemo očekivati njegovom blokadom. Treba znati čime se, kako i tko radi, koliko ima iskustva i znanja, a potom se i mogućnost negativnih posljedica svodi na minimum', tvrdi Delalle.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Tretmani pomlađivanja pozitivno djeluju na samopouzdanje

Jedna od pozitivnih posljedica hijaluronske kiseline i botoksa, ali i drugih neabrazivnih i abrazivnih postupaka, svakako je povećanje samopouzdanja. Dermatologinja tvrdi kako se nerijetko događa da se žene i muškarci koji se podvrgnu anti-age tretmanima osjećaju samopouzdanije i zadovoljnije.

'Samopouzdanje je danas značajno poljuljano jer je imperativ mladosti, ljepote, savršenih veličina i oblika nametnut medijima, a dostupnost interneta i lakoća dolaženja do informacija sve su dodatno multiplicirali. Ako dodamo društvene mreže i početak stvaranja sasvim nove 'selfie generacije', tada je jasno da zahvaljujući brojnim filtrima i ostalim aplikacijama možemo učiniti baš sve što želimo od svog lica i tijela. Realnost je nažalost drugačija i frustrirajuća, a nerijetko dovodi i do ozbiljnih psihičkih poremećaja. Nije slučajno da se tijekom vremena javila potreba i za dermatopsihologijom. Svakodnevno susrećem žene s kojima razgovaram, pokušavam na najbolji mogući način doći do najboljeg rješenja kako bi se one osjećale bolje, ljepše i mlađe, a je li to hijaluron, botoks ili neka sasvim drugačija metoda, to je manje važno', rekla je dermatologinja.

Kako uspješno rješavati problem akni?

Mnogi čak i nakon izlaska iz puberteta imaju problem s aknama, jednim od najčešćih razloga za posjet dermatologu. Iako je posjet dermatologu za mnoge posljednja opcija, kada ostanu bez rješenja, dermatologinja upozorava kako se odgađanjem i pogrešnim liječenjem akni problem može samo produbiti.

'Više volim kada mi pacijenti dođu prije brojnih neuspjelih pokušaja jer neznanjem mogu napraviti više štete nego koristi. Osnovno što treba znati jest koji je osnovni razlog nastanka ili perzistiranja akni. Jesu li to hormonalni disbalansi ili razloge treba tražiti u pojačanoj sebacealnoj produkciji, tipu kože, izloženosti vanjskim štetnim utjecajima, pojačanom znojenju, ali i brojnim drugim uzrocima. Kada se sam uzrok otkrije, tada je važno na njega i djelovati iznutra (antibiotici, 13-cis retinoična kiselina, hormonalna terapija) i izvana. Osnovna njega takve kože svakako se treba bazirati na salicilnoj kiselini i benzoil-peroksidu, ali prema točno propisanom redoslijedu i uz kontrolu dermatologa', objašnjava Delalle.

Ono na što osobe koje imaju problema s aknama trebaju obratiti pažnju, upozorava dermatologinja, to je da kožu već oštećenu aknama dodatno ne opterećuju teškom šminkom.

'Treba vidjeti jesu li pore nepotrebno začepljene i koliko to pogoršava kliničku sliku. Ne postoji univerzalna preporuka, ali smjernice su dobro poznate i, prema algoritmu liječenja, danas postoje brojni preparati koji se mogu uvoditi, a kako bi brzo došlo do regresije i sprječavanja nastanka ožiljaka, što je puno teže riješiti', dodaje dermatologinja.

U slučaju ožiljaka od akni najučinkovitija je terapija 13-cis retinoičnom kiselinom duže vrijeme.

'Ova terapija zahtijeva kontinuirano praćenje i pridržavanje svih mjera opreza. Brojne nuspojave često ulijevaju strah pacijentima, ali ih se ne treba bojati jer su potpuno reverzibilne. Također se uvijek započinje terapija najnižim dozama koje dovode do izlječenja i u slučaju takvih doza gotovo da nikada nema posljedica. Uz to, dobra njega izvana uvijek dovodi do rezultata. Kada se već stvore ožiljne promjene, tada primjenjujem brojne laserske abrazivne i neabrazivne metode, ubrizgavanje bustera, ponekad ubrizgavam kortikosteroide u keloidne ožiljke, ali sve to u dužem vremenskom periodu, da bismo konačno došli do zadovoljavajućeg stanja', objašnjava Delalle, dodajući kako 'akne treba shvatiti ozbiljno, jer osim što mogu imati tešku kliničku sliku i predstavljati zdravstveni problem, uvelike utječu na psihičku stabilnost, pogotovo za vrijeme puberteta i adolescencije, a kasnije jednako loše utječu i ožiljne promjene'.

Koja je tajna mezoterapije?

Jedna od neabrazivnih metoda koje su popularne u Hrvata je i mezoterapija - jedna od starijih metoda pomlađivanja ili, bolje rečeno, održavanja kože zdravom. Dermatologinja otkriva kako je za njezinu popularnost zaslužan prirodan izgled koji se njome postiže, odnosno zdrava i sjajna koža.

'Tajna je u brojnim ubodima koji su stimulativni i pobuđuju fibroblaste na produkciju kolagena, a istovremeno se u mezoderm apliciraju mezoterapijski kokteli koji ponekad imaju više desetaka aktivnih supstancija. Mogu se prilagođavati prema potrebama kože. Provode se u serijama od četiri do šest postupaka i potom se određuje dinamika touch-up postupaka. Mogu se i kombinirati s drugim terapijskim metodama. Najviše volim kombinaciju sa skinboosterima, kojima apliciram stabiliziranu hijaluronsku kiselinu i s trajnijim rezultatima. Cilj je duboka hidratacija, bez dodatka volumena za poboljšanje kvalitete i sjaja te zdrav izgled, a predstavlja idealnu pripremu kože za ljetne mjesece', otkriva Delalle.

Kako zaštititi kožu prije odlaska na more?

Uoči dolaska toplijih dana te sezone sunčanja i kupanja, od dr. Nevije Delalle zatražili smo i savjet kako kožu očuvati od štetnih utjecaja sunca.

'Nakon što smo kožu pripremili za sunce potrebno ju je samo dobro zaštititi kako naglo izlaganje suncu poslije mjeseci zime ne bi izazvalo oštećenja. U tome je razdoblju moguća povećana hiperpigmentacija, a druge štetne posljedice dobro su nam poznate. Osim što se ubrzavaju svi procesi koji dovode do preuranjenog starenja, velika je prijetnja i od dugoročnih oštećenja koja su preteča dobroćudnih i zloćudnih tumora na koži, uključujući maligni melanom. Treba izbjegavati i nanošenje krema koje sadržavaju kiseline, retinol i druge fotosenzibilne tvari te bazirati njegu na antioksidantima, dobroj hidrataciji i adekvatnoj zaštiti', preporučuje poznata dermatologinja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!