DOM U TRENDU

Dekorativnim zidnim oblogama obogatite prostor

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Dekorativne zidne obloge hit su u opremanju interijera. Raspon materijala i tema koje se pojavljuju na zidovima raznolik je – od fototapeta s realističnim prikazima do prirodnih i umjetnih materijala koji obogaćuju i naglašavaju zidove u prostoru

Interijer je kompleksna cjelina u kojoj svaki dio – podna, zidna i stropna površina, rasvjeta i namještaj, sudjeluje jednako vrijedno u stvaranju konačnog ugođaja. No da bi prostor dobio pravu vrijednost, potrebno je stvoriti pravilne omjere u naglascima pojedinih dijelova i zona. Na taj način on postaje harmoničan, a ne kaotičan.

interijernet.hr

interijernet.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Trendovi su naglasak stavili na dekoraciju zidnih površina koje su svojom vertikalnom pozicijom i površinom koju zauzimaju vrlo dominantne u prostoru. Ako odlučite slijediti ovaj trend, podne i stropne površine podredite njihovom uređenju, kako stilski, (uklapanjem ili kontrastom) tako i koloristički. Tema zidne obloge može nametnuti temu uređenja prostora, pa je vrlo važno i namještaj uklopiti u željenu priču o interijeru.

Dekorativne zidne obloge mogu se pojaviti u svim prostorijama doma. Ako ste u dnevnom boravku odabrali jednu vrstu zidne obloge, primjerice od prirodnih materijala, u spavaćoj ili dječjoj sobi možete odabrati drukčiju – od umjetnih materijala, fototapetu... Odabir vrste dekorativnih zidnih obloga ne treba vas sputavati ako ih odabirete za različite, odvojene prostore, no ako se radi o povezanom prostoru dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje, trebate biti vrlo pažljivi.

Naglašavanje dvaju zidova u istom, povezanom prostoru
najlakše je izvesti istom vrstom dekorativne obloge, no oni hrabriji poigrat će se različitim vrstama. Ovakve kombinacije mogu biti vrlo efektne, ali samo ako imate istančan ukus pri odabiru ili sve prepustite stručnim osobama za uređenje interijera. U protivnom, cijela priča oko uređenja interijera može biti prenaglašena i opterećena velikim brojem različitih elemenata, jer ne zaboravite, u prostoru se pojavljuje i namještaj, rasvjeta, podne obloge, dekorativni predmeti...

Za sve one koji vole prirodne materijale poput drva, kamena ili opeke, a nemaju ih prilike staviti na svoje zidove, zbog praktičnih ili financijskih razloga, trendovi su postavili rješenje: fototapete s realističnim prikazom ovih materijala. Iako će se istinski zaljubljenici prirode i trajnih vrijednosti pomalo šokirati ovakvim rješenjima, odmah ćemo naglasiti: ne posežite za ovakvim fototapetama u kućama i vikendicama na moru, planini ili bilo gdje u prirodi, jer će konačni efekt izgledati vrlo loše. Uz ovakve fototapete odaberite moderan, praktičan, minimalistički namještaj, ne kombinirajte namještaj od punog drva ili prirodnih furnira, jer on ipak pripada uz pravi kameni, drveni ili zid od opeke.

Trendovske tapete mogu imati i apstraktne uzorke, ali ne s multipliciranim sitnijim ili krupnijim uzorcima već kompletnim prikazom, formiranom kompozicijom u dimenziji čitavog zida, poput slike. Ovakve su tapete odličan odabir za spavaće sobe, a idealna im je pozicija na zidu uzglavlja kreveta. Konačan efekt može se dodatno začiniti rasvjetom.

Dječje sobe također su idealne za odabir fototapeta s apstraktnim ili realističnim prikazima. Ovako obrađen zid značajno će dinamizirati dječju sobu, pa je vrlo bitno odabrati motive i boje u skladu sa spolom, senzibilitetom i karakterom djeteta. Poželjno je naglasiti zid na kome je postavljen radni stol, ali dobar efekt će se postići i postavljanjem dekorativne obloge na neki drugi slobodan zid u sobi.

Prirodne dekorativne obloge
apsolutni su hit. No njihova postava, pogotovo kada se radi o drvu nije više klasična. Ako želite osjetiti toplinu drveta u prostoru, možete posegnuti i za klasičnim, jednostavnim načinom slaganja, poput 'brodskog poda'. No trendovi nude puno 'uzbudljivije' i kompliciranije načine slaganja, primjerice uzdužno piljene plohe trupaca, koje svojim horizontalnim slaganjem na zidu čine fantastične efekte.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi