top destinacija

Dan Hrvatske na National Geographicu

20.09.2021 u 13:32

Bionic
Reading

Zahvaljujući jednom od najgledanijih svjetskih TV kanala cijeli svijet putem malih ekrana mogao je uživati ljepote Hrvatske. Jedna od epizoda treće sezone serijala 'Europa iz zraka' posve se bavila Hrvatskom. Naša zemlja je predstavljena kao top destinacija za sve zaljubljenike u istraživanje, gastronomiju, avanturu i znanost

Najnoviju sezonu fantastične dokumentarne serije Europa iz zraka u nedjelju navečer otvorila je epizoda snimljena iznad Lijepe naše.

Izvor: Društvene mreže

Pogled iz zraka dao je ekskluzivan uvid u ključnu fazu gradnje Pelješkog mosta postavljanje dijela palube mosta teške 587 tona za čiji je nadzor bio zadužen inženjer Zoran Trogrlić. Epizoda o Hrvatskoj gledatelje diljem svijeta je upoznala i s poluotokom Pelješcem. Iz zraka se mogao vidjeti Ston i njegove pomalo cik-cak zidine koje su se nekada davno sastojale od 41 obrambene kule i šest tvrđava. Zaljubljenica u lokalnu povijest Dalia Ficović Franušić otkrila je skrivene tajne zidina koje su nekada bile među najdužima na svijetu, a u srednjem su vijeku od lopova štitile najstarije danas aktivne solane koje godišnje proizvedu nekoliko stotina tona morske soli.

Hrvatska je oduševila i Gordona Ramsaya dok je u Istri snimao serijal Neistražene kuhinje. Riječ je o visokokvalitnom bijelom tartufu koji uspješno raste u Istri gdje od rujna do prosinca po tamošnjim šumama za njim traga nekoliko tisuća ovlaštenih lovaca na 'bijelo zlato'. Mirjana Kotiga i njezini istrenirani psi u šumama oko srednjovjekovnog Motovuna tartuf mogu nanjušiti na dubini od 30 centimetara ispod zemlje.

Nakon Istre ulijedilo je snimanje Drave na čijim izloženim pješčanim nanosima umjetnik Nikola Faller stvara goleme geometrijske crteže koje je moguće istinski doživjeti i cijeniti jedino iz zraka. Nikolin rad inspiriran je prirodnom geometrijom, a genijalnu tehniku izrade ogromnih kompasa promjera do 50 metara osmislio je sam.

Impresivne snimke iz zraka 'uhvatile' su plodonosna hrvatska dolina Neretve iz zraka izgleda kao mozaik polja razdvojenih raširenom mrežom vodenih putova koje su izgradile prijašnje generacije poljoprivrednika želeći omogućiti navodnjavanje svojih polja i u isto si vrijeme stvoriti prikladan način prijevoza kada dođe vrijeme berbe. Najpoznatiji proizvod regije je dakako mandarina, a uzgajivač mandarina Petar Bjelisu koji na delti puni svoj čamac žarko narančastim teretom i plovi do tržnice.

Iz doline Neretve išlo se do Save koja se naziva i velikom europskom spužvom čije područje nakon otapanja snijega u Alpama naraste do veličine grada New Yorka i bude duboko čak šest metara. Bez ovakvih poplavnih močvarnih ravnica, alpske bi se poplave prelile preko brana rijeka širom Balkana i izazvale kaos. No, osim što štiti brojna naseljena mjesta, novonastala močvara postaje stanište brojnih i rijetkih ptica poput prekrasnog orla štekavca za čije je prebrojavanje zadužena čuvarica parka Sandra Prevendar-Nekvapil koju ćemo iz zraka slijediti na plovidbi kroz ovu čudesnu vodenu zemlju.

U Zagrebu se nalazi gotičko remek-djelo, katedrala s dva čuvena tornja koji se uzdižu u nebo više od stotinu metara, a koja su u ožujku 2020. godine teško stradala u snažnom potresu. Pripadnici hrvatske vojske morali su na toranj postaviti eksploziv koji je mogao precizno prelomiti kamene stupove ispod tornja teškog 30 tona te ih potom oprezno spustiti na tlo, a akciju su pratile kamere iz zraka.

Dron je snimio i Nacionalni parka Paklenica i tim odvažnih penjača koji obavljaju nužne popravke na jednoj od najpoznatijih europskih stijena za penjanje. Sjeverozapadna strana planine Anića Kuk sačinjena od mekog vapnenca koji savršeno odgovara penjačima no stijena je postala nesigurna zbog naleta zimskog vremena pa su joj potrebni restauracijski radovi koje predvodi Sunčica Hrašćanec i njezin tim.

Povjesničar Darko Komšo otkriva kako je pulski gladijatorski stadion s 20.000 sjedećih mjesta i nakon 2000 godina u gotovo besprijekornom stanju. Dronovi su snimili tajanstvene pukotine u blokovima za koje Darko vjeruje da su ih uzrokovale zahrđale željezne šipke koje su postavili izvorni rimski graditelji, a CGI tehnologija otkriva kako je upravo ta genijalna metoda osigurala savršeno poravnanje blokova, njezinu veliku čvrstoću i dugovječnost Arene.

U ovoj sezoni emitirat će se šest epizoda, a posvećene su Hrvatskoj, Norveškoj, Portugalu, Švicarskoj, Irskoj i Islandu.