SEDAM NAJČEŠĆIH

Da, svi se parovi svađaju zbog ovoga

03.10.2014 u 07:48

Bionic
Reading

Svađanje s partnerom nikada nije lijep prizor niti poželjna situacija. Možda vam se čini da se samo vi svađate, a svi ostali žive u raju, no činjenica je da i drugi parovi prolaze kroz identične faze i situacije. Znate li oko čega se doslovce svi parovi svađaju?

Svađu u vezi ponekad je nemoguće izbjeći, a kada se radi i određenim problemima, pokleknu i oni najusklađeniji parovi. Stručnjaci su izdvojili sedam najčešćih svađa parova te načine uspješnog rješenja nekih problema, piše Huffington Post

Potreba za pažnjom
Svatko se želi osjećati željeno i privlačno, no reći partneru da se ne osjećate tako, zna biti prilično teško. No što god činili, nikako nemojte čekati da se ti osjećaji nakupe, jer nakon nekog vremena više nećete to moći držati u sebi, a to bi vam moglo ozbiljno narušiti odnos. 'Stvar je u tome da svatko želi da mu partner posveti pažnju, a kada osjećamo da ne dobivamo dovoljno pažnje, tada počinju svađe, prepirke, gluma i pretvaranja. Mnoge svađe koje se javljaju zbog razloga kao što je koketiranje i ljubomora, najčešće skrivaju pravi razlog, a to je nedostatak pažnje', kaže Tammy Nelson, autorica knjige 'The New Monogamy: Redefining Your Relationship After Infidelity'.

Kako bi se izbjegao taj začarani krug, Tammy Nelson preporučuje da partneru svaki dan kažete tri stvari koje cijenite kod njega, a nakon toga neka i on vama kaže isto tri stvari koje cijeni kod vas. Fokusiranje na ono što volite kod partnera i na ono što on voli kod vas omogućava usmjeravanje na pozitivne strane u vezi te sprečavanje sukoba.

Rodbina
Uža i šira rodbina oduvijek je bila izvor brojnih sukoba između partnera. A zahvaljujući društvenim mrežama, sada su kontakti s rodbinom češći, a veze s njima sve čvršće pa se ti sukobi podižu na novu razinu. Kako riješiti tu situaciju? Oba partnera moraju biti proaktivna u rješavanju problema, kaže M. Gary Neuman, autor knjige 'Connect to Love: The Keys to Transforming Your Relationship'.

Nikako ne treba preuzimati ulogu posrednika, a ako jednom od roditelja treba nešto reći ili prigovoriti, to treba učiniti vlastito dijete, a ne partner. Osim toga, treba postaviti realna očekivanja i ne tražiti od partnera da vaše roditelje voli kao vlastite.

Korištenje mobitela
Ako je vaš partner postao zaluđen tehnologijom te se za vrijeme večere skriva iza ekrana mobitela, krajnje je vrijeme za usvojite određena pravila korištenja mobitela. 'Ukažite partneru na to kako bi se on osjećao da sjedi nasuprot osobe koja se za vrijeme večere dopisuje, tipka i provjerava društvene mreže', kaže Laura Wasser, odvjetnica za razvode iz Los Angelesa. Ako je ikako moguće, za vrijeme izlaska ostavite mobitele kod kuće, ili ga pak isključite za vrijeme obroka, gledanja filmova ili pak važnih razgovora.

Seks
Poznata izjava Joela McHalea u 'The Soupu' je ona kako je najbolja stvar u braku to što možete uživati u seksu sa svojim najboljim prijateljem. No koji je najgori dio? Prema tome, biti seksualno odbijen od svog najboljeg prijatelja. Istina je, ništa nije tako frustrirajuće u braku poput različitih stavova partnera po pitanju seksa. 'Kada s partnerom razgovarate o problemima povezanim sa seksom, izbjegavajte međusobno optuživanje te, s obzirom na situaciju, jasno izrazite svoje osjećaje i kako se osjećate u vezi njegovih određenih odluka, postupaka i želja. Možda ćete biti iznenađeni kada iskreno iznesete vlastite osjećaje, kako će i vama partner iskreno reći kako se on osjeća u toj određenoj situaciji', tumači Tammy Nelson. Naime, takva vrsta otvorenog razgovora u kojemu nema osuđivanja daje partnerima priliku da izraze svoje mišljenje i želje i razloge nezadovoljstva. Cilj je takvog razgovora postići kompromis, a ne utvrditi tko je u pravu.

Vrijeme provedeno s djecom
Od nogometnih utakmica, treninga, do kreativnih projekata za školu, vrlo je teško održati korak s klincima, no još je znatno teže ako partner bježi od te odgovornosti. Ako se osjećate poput solo roditelja, nemojte šutjeti, već to i glasno recite, savjetuje Marina Sbrochi, autorica knjige 'Stop Looking for a Husband: Find the Love of Your Life'. Sjednite s partnerom, pokažite mu raspored i dogovorite ravnomjernu podjelu. Ako u određenim aktivnostima posebno uživa, poput spremanja djece za spavanje, prepustite mu to, a već tih dodatnih 15 minuta s djecom moglo bi biti vrlo bitno. Osim toga, angažirajte klince da pomognu oko pripreme doručka i večere te odvojite vrijeme za obiteljske obroke i vrijeme za obitelj stavite u vlastiti raspored kao i bilo koje druge važne obaveze u životu.

Novac
Stara izreka kaže kako se u braku radi o ljubavi, a u razvodu o novcu. Put do razvoda obično započinje svađama oko novčanih pitanja, a nedavno istraživanje Money Magazinea pokazalo je kako se većina parova najčešće svađa upravo zbog novca. Kako biste spriječili svađe oko novca, prema savjetu financijske savjetnice Gabrielle Clemens, s partnerom treba porazgovarati i saznati kakav točno stav ima o novcu. Naime, upravo svađe oko novca započinju time da pojedinci u vezi imaju različite stavove o novcu. Ako znate kako vam se partner odnosi prema novcu, to će vam pomoći da shvatite zašto na nešto želi ili pak odbija potrošiti novac, a isto tako lakše ćete se uspjeti dogovoriti oko raspodjele novca.

Svađanje 'ni oko čega'
Ako se redovito svađate oko posve nebitnih stvari, a svađa bukne nenadano, iz čista mira, našli ste se u zamci 'svađanja radi svađanja'. 'Takav način svađanja zapravo maskira puno veće i važnije probleme, no upravo to može uništiti vezu', tvrdi Marina Sbrochi. Ako vas smeta neravnopravna podjela kućanskih poslova, nemojte trpjeti u tišini i onda 'puknuti' na sitnice; jednostavno i smireno iskreno recite što vas muči i zatražite da vam pomogne. 'Prava je veza jednako ulaganje i davanje bazirano na iskrenoj komunikaciji', naglašava Sbrochi.