SUPERHRANA

Čokolada je zdrava jedino ako je jedete puno

09.03.2012 u 13:51

Bionic
Reading

Znanstvenici su potvrdili da je čokolada (pogotovo tamna) izvor mnogih blagodati po zdravlje. No problem je to što to dolazi do izražaja tek s velikim količinama

Inventura naslovnica magazina i knjiga pokazala bi da su najčešće korištene riječi 'superhrana'. Ukucate li ovu riječ ('superfoods') u tražilicu Amazona, izbacit će vam 450 naslova knjiga koji ju uključuju. Što to zapravo znači? Izraz se obično koristi kada se želi opisati namirnica izuzetno hranjivih svojstava koji pri tome koriste zdravlju.


I sad – kakve sve to veze ima s čokoladom?

Dva nedavna znanstvena istraživanja pokazuju da čokolada čini puno dobra kardiovaskularnom sustavu. Regulira krvotok, inzulin, prevenira mnoge bolesti. Kao posljedica, pojavila se poplava novi članaka koji o čokoladi govore kao o 'superhrani'. U čokoladi se skriva preko 300 sastojaka i čini se kao da se znanstvenici natječu tko će otkriti njihova nova korisna svojstva. Često se govori da je crna čokolada antioksidans, kao i o pozitivnim učincima koje ima na raspoloženje. Štoviše, 100 grama čistog kakaovca (osnovne sirovine za proizvodnju čokolade) sadrži nevjerojatnih 13.120 kao mjeru za antioksidansna svojstva. A to pak znači da je čokolada puna sastojaka koji na razne načine doprinose našem zdravlju, smanjuju rizik oboljenja od bolesti koje nosi starenje, štiti od raka, jača krvožilni sustav.

Novije istraživanje britanskih znanstvenika (čiji su rezultati objavljeni u Scientific American) utvrdilo je da konzumacija kakaovca može popraviti vid i pospješiti funkcije mozga. Pri tome treba naglasiti da je tu učinak tamne čokolade bitno zamjetniji, jer ona sadrži oko 70 posto kakaovca – a što je veći njegov udio, antioksidansna svojstva jače su izražena, i što je udio šećera manji.

Jer svi ovi podaci imaju i svoje naličje: Huffington Post tako je objavio da bi za uočljivo poboljšanje krvožilnog sustava trebalo jesti 33 ploče mliječne čokolade dnevno. Ako vam je to previše, okrenite se tamnoj čokoladi pa ćete isti učinak proizvesti dnevnom konzumacijom od 'samo' osam do devet pločica dnevno.