DOVE FASHION.HR

Čipka na haljinama odsada više ništa ne skriva

16.03.2012 u 09:35

Bionic
Reading

Da će iduće jeseni i zime biti vruće, već na prvoj večeri Dove Fashion.hr-a pokazali su domaći dizajnerski znalci Martina Felja, ADMS by Alduk, Ivana Popović i Ivica Skoko te mlade nade hrvatske mode Clash of 9, Aleksandar Žarevac i Matija Čop. Od romantičnih svilenih haljinica do pelerina i prozirnih čipkastih haljinica – za svakoga ponešto!

Protagonisti novog vala hrvatske mode, dizajnerska grupa Clash of 9 koju čine Nikola Barbir, Adela Kliškić, Jasmina Bolanča, Ana Fucijaš, Marija Kostić, Mirela Norsić, Dalibor Ujlaki, Katarina Pohl i Iva Pirjevac, modu u predstojećoj sezoni vide u zagasitim bojama uz dodatak ponekog šarenog detalja, poput neobičnih masivnih šarenih lančića, naušnica ili ukrasa za kosu. Osnovni model ove kolekcije je pelerina, nezamjenjiva u proljeće i ljeto, a može biti kratka i duga, sve dok ima predimenzionirane lepezaste rukave. Uočava se i igra boja pa su tako crni sakoići iznutra jarke narančaste ili pak roza boje, a kroz cijelu kolekciju proteže se i kratka jaknica naglašenih ramena koja se nosi uz duge maksi haljine. Hlače su uske, ravnoga kroja, a pismo-torbica je dobila sasvim novi, predimenzionirani oblik. Cijelu kolekciju, koju su obilježili širi modeli koji slobodno padaju oko linije tijela te haljine načinjene od prozirnog tila, zakružila je neonski žuta haljina s velikim volanima i gornjim dijelom u obliku sakoa.

U očima mlade dizajnerske nade Aleksandra Žarevca moda je crno-bijeli svijet sa savršenim geometrijskim oblicima. Elegantna kolekcija obiluje simetrijom te prigušenim seksipilom. Kratke i uske haljine iznad koljena, razigrane haljinice ili pak one duge i elegantne lišene su suvišnih detalja, a na njima se odvija savršena igra simetričnosti boja i oblika. Naglašenog struka, ‘čedne’ haljine na leđima su ukrašene prorezima i prozirnim materijalom, a kada su u pitanju hlače, one su naravno crne i uske, s prozirnim trakicama, u kombinaciji s običnom bijelom majicom i neizostavnim izrezom na leđima.

Još jedan dizajner koji se vratio osnovnim bojama te modu predstavio u crno-bijelom svijetu bio je Matija Čop. Jednostavni i neupadljivi modeli učinjeni su intrigantnima zanimljivom obućom – s visokim drvenim potplatima i s crnim vezicama. Crno-bijeli svijet Matije Čopa obiluje asimetričnim krojevima, slojevitim modelima, a posebno su upadljivi dugi rukavi koji su kod nekih kreacija sezali sve do poda. Slojevite suknje vežu se na leđima, hlače su strogo ravne duljine do gležnja, a jedan od najupečatljivijih detalja, uz cipele, svakako je ogrlica načinjena od niza velikih drvenih trokutastih oblika.

Kolekciju

ADMS by Alduk obilježile su motorističke jakne, hlače visokog struka, strogo krojene haljine te velike lakirane torbe. Kratke traper jakne ukrašene su sjajnim zakovicama na ramenima, a niti ovoga puta nisu izostale kožne motorističke rukavice kombinirane s uskim haljinama do koljena. Struk je snažno naglašen košuljama stavljenim u traperice uskog mrkva-kroja, a haljine su ukrašene patentom i kragnom u zlatnoj ili crnoj boji. Crne haljine koje otkrivaju struk obogaćene su i snažnom bojom fuksije, čineći neodoljivi spoj kontrasta.

Kolekcija Martine Felja donijela je niz razigranih i mladenačkih svilenih haljina ljubičaste i tirkizne boje. Našle su se tu sve varijante haljinica do koljena – s rukavićima, na jedno rame, bez naramenica te korzet oblika. Ukrašene nabranim materijalom, faldama i asimetričnim rubovima, sve odreda upotpunjene su tankim pletenim remenom. Niz tirkiznih i ljubičastih haljinica nastavljen je slijedom nešto izazovnijih crnih kožnih haljina, trakicama stegnutih u struku, sa zanimljivim prozirnim i asimetričnim rubovima.

Ivana Popović i Ivica Skoko donijeli su fatalni spoj prozirne čipke, tila i asimetričnih krojeva, koji nisu zaobišli niti odjeću za muškarce. Duge haljine prozirnih gornjih dijelova bogato padaju, a ukrašene su čipkastim cvijećem ili remenom. Muški modeli nude prozirne košulje, prsluke, marame te hlače širokog kroja. Iako materijala na bogatim, nabranim i lepršavim dugim haljina ne nedostaje, čipka i proziran til u kreacijama Ivice Skoke i Ivane Popović otkrivaju gotovo sve te malo toga ostavljaju skriveno.