OPASNA DEBLJINA

Čak i nekoliko kilograma viška može odvesti u smrt

02.12.2010 u 10:00

Bionic
Reading

Dobili ste nekoliko kilograma? Možda mislite da situacija nije toliko zabrinjavajuća, ali najnovije istraživanje pokazuje da čak i pokoji kilogram viška može prouzročiti preuranjenu smrt

Jedno od najvećih istraživanja poveznice zdravlja i pretilosti otkrilo je da je i nekoliko kilograma viška vrlo opasno. Točnije, može biti odgovorno za preuranjenu smrt. Znalo se da takav rizik donosi pretilost, ali sada je poznato da i nekoliko kilograma više može imati ozbiljne posljedice.

Pretilost povećava rizik od bolesti srca, moždanog udara i određenih vrsta karcinoma. Jednako tako, te rizike, kako pokazuje najnovije istraživanje, donosi i tek nekoliko kilograma viška. Istina je da je rizik nešto manji, ali još uvijek postoji.

'Nešto više mesa na kostima, posebno ako ima masnoće, vrlo je štetno za ljudsko zdravlje. Potvrđuje to i naše istraživanje koje pokazuje da i nekoliko kilograma viška može odvesti u smrt', istaknuo je jedan od voditelja istraživanja, dr. Michael Thun.

Takvi rezultati istraživanja zapravo su još jedna poruka ljudima da je nužno povesti više računa o svojem zdravlju te pripaziti na kilograme i hranu koja se unosi u organizam.