POGLED UZ VINO

Buzzfeed: 13 sjajnih razloga za odmor na dalmatinskoj obali

09.02.2015 u 14:34

Bionic
Reading

Uvijek je ugodno čuti što stranci misle o našoj obali. Evo kako jedna blogerica iz New Yorka vidi ljetovanje u Hrvatskoj

Izgubite se u Trogiru

Trogir ima bogatu povijest koja je na prvi pogled očita u srednjovjekovnim uličicama i imenu grčkog porijekla. Osim kafića s pogledom, ljubitelji serije 'Dr. Who' prepoznat će Trogir kao mjesto radnje jedne od epizoda slavne britanske ZF trakavice.

Najedite se ćevapa i lignji u Podstrani

Splitsko predgrađe poznato po svojim plažama ima još nekoliko privlačnih detalja. Jedan od njih je štand Bili Pivac koji služi ćevape s povrćem.

Sunčajte se u Bolu

Blogerica Maria Yagoda (pretpostavljamo da je u pitanju Marija Jagoda) preporučuje sunčanje u toplesu na otoku Braču. Bol je po njenom mišljenju najbolja lokacija za to.

Opskrbite se domaćim proizvodima u Splitu

Splitska tržnica od sedam sati ujutro spremna je poslužiti kupca povrćem, uljem, medom, ribom te nizom drugih namirnica. Kupac samo mora uprti prstom i spreman je za piknik spremljen od domaće hrane.

Kajakajte na mirnim vodama Omiša

Lučki gradić Omiš nalazi se na prekrasnom ušću rijeke Cetine i idealan je za šetnju, kajakanje i turističke posjete raznim znamenitostima.

Ponovite povijest u Zadru

Crkva sv. Donata najveći je i najbolje očuvani primjer bizantske arhitekture u Hvatskoj, a stara je više od tisuću godina, što i ne zvuči tako puno kad se usporedi sa starošću samog grada koji datira više od 3.000 godina unatrag. Osim Sv. Donata, turisti mogu posjetiti i niz drugih crkava poput Sv. Krševana, Sv. Šimuna te katedralu sv. Stošije i franjevačkog samostana sv. Frane.


Uživajte u pogledu iz Supetra

Supetar se, kao i Bol, nalazi na Braču. Turisti mogu posjetiti toranj sa satom, mauzolej, crkve ili jednostavno mogu sjesti u jedan od kafića na rivi i uživati u pogledu.

Popijte previše vina na Hvaru

Neki vole Hvar nazivati otokom vina zahvaljujući vinogradima u kojima raste grožđe od kojeg se rade prepoznatljiva suha bijela vina. Hvar je pun vinarija i trgovina vinom pa nema smisla planirati, već se jednostavno prepustiti slučaju i nasumice odabrati gdje ćete početi piti.

Istražite Vis biciklom

Vis je otok do kojeg se može doći iz Splita, a od kopna se nalazi oko 45 kilometara. Idealan je za ljubitelje biciklističkog turizma. Postoji priča kako su Grci u Dalmaciji zasadili prvo grožđe na Visu pa nije ni čudo da otok ima odlična vina koja sjajno idu uz morske plodove.

Planinarite iznad Makarske

Makarska je u sjeni Biokova s kojeg puca pogled na Jadran. Turisti bi se prvi put kad idu na planinu trebali priključiti turi s vodičem.

Posjetite najmanju katedralu na svijetu u Ninu

Crkva Sv. Križa u Ninu poznata je i kao 'najmanja katedrala na svijetu'. Crkva datira iz 9. stoljeća, a samo je dio bogate povijesne ponude Nina.

Kampirajte u Zatonu

Vrlo je malo turista koji nisu čuli za Dubrovnik, no lako je moguće kako ih je znakovito više koji nikad nisu čuli za Zaton koji se nalazi samo osam kilometara sjevernije. Zaton se preporučuje svim ljubiteljima kampiranja.

Uživajte u Igri prijestolja u Klisu

Klis se nalazi podno istoimene srednjovjekovne tvrđave s koje puca pogled na Split i okolicu. Nekoliko scena iz serije 'Igra prijestolja' snimljene su u tvrđavi, pa pripremite fotoaparat i napravite album za društvene mreže.