Odmor na dva kotača

Brzo do forme: Biciklirajte dok uživate u prirodnim i kulturnim znamenitostima

Radfahren-in-Salzburg_TSG-Tourismus-Salzburg-GmbH

Izvor: Promo fotografije / Autor: austria.info

Vožnja na biciklu pokreće vas od glave do pete, brzo i učinkovito topi trbušćić i masne naslage, a urnebesno je zabavna za pojedinca, ali i cijelu obitelj. Bilo da se odvažite za gradsku ili brdsku varijantu bicikliranje ima isti učinak na tijelo, a dozvoljava vam da uživate u promatranju okoline.

Proljeće je tu, kratki rukavi, hlače i haljinice su se vratile na police ormara. Dok jedne to jako zabavlja i veseli, druge baš i ne. S prvim zrakama sunca, svake godine iznova se postavlja isto pitanje: 'Kako najbrže vratiti kondiciju i zategnuti tijelo, a pritom se zabaviti?' Lako, bicikliranjem! Bilo da se odvažite za gradsku ili brdsku varijantu bicikliranje ima isti učinak na tijelo, a dozvoljava vam da uživate u promatranju okoline. Vožnja na biciklu pokreće vas od glave do pete, brzo i učinkovito topi trbuščić i masne naslage, a urnebesno je zabavna za pojedinca, ali i cijelu obitelj. Naravno, uz nošenje sve potrebne opreme koja uključuje: ispravan bicikl, kacigu za glavu, potrebnu signalizaciju i odoru u kojoj vam neće biti vruće, a ni hladno. Savršeno je što na bicikl možete skočiti već sad, a vježbanje nastaviti i na godišnjem. Zato smo za vas pronašli idealne destinacije iz susjedstva, za odmor na dva kotača.

  • +1

Austrija tri

Izvor: Promo fotografije / Autor: austria.info

Volite li ploviti po gradu, pođite na staze povijesti i kulture

Želite voziti po gradskim ulicama, razgledavati ponudu dućana, stati na kavu i kolače, posjetiti muzej, kupiti kiticu cvijeća? Graz i Salzburg prijestolnice su kulture koje imaju razvijenu infrastrukturu za bicikliste. Ako nemate vlastiti bicikli, gradski bicikl možete iznajmiti te potom bezbrižno slijediti mapirane lokacije koje će vas odvesti do najboljih muzeja, a potom vam otkriti gdje se stvaraju najukusnije delicije.

Mreža biciklističkih staza Štajerske, Južna željeznica i UNESCO-va lista svjetske baštine povezuju Semmering i Graz. Tragovima svjetske kulturne baštine željeznice Semmering vodi biciklistička tura Od Ghega do Graza, koja počinje kod muzeja Južne željeznice Südbahnmuseum u Mürzzuschlagu i vodi nizvodno u Mürztal i od povijesnoga gradića Bruck an der Mur u Murtal do Graza. U tom gradu od 305.000 stanovnika naći ćete stare ali i moderne znamenitosti. Katedrala u stilu kasne gotike podsjeća na vrijeme kada je Graz bio carski grad. Ondje se nalazi i mauzolej u kojem počiva Ferdinand II. Na pet katova Landeszeughausa izloženo je 32.000 komada povijesnog oružja i ratnih strojeva, a ljetnikovac s renesansnim dvorištem s arkadama djeluje poput venecijanske palače u kojoj ćete se odmoriti za daljnje putovanje.

Velorast-am-See_Burgenland-Tourismus_Peter-Burgstaller

Velorast-am-See_Burgenland-Tourismus_Peter-Burgstaller

Izvor: Promo fotografije / Autor: austria.info

Mozartova biciklistička staza, dužine oko 450 kilometara od SalzburgerLanda do Tirola i Bavarske, ljubitelje vožnje biciklom vodi do mjesta u kojem je živio i djelovao ovaj glazbeni genije. Zahvaljujući izvrsnoj biciklističkoj mreži grad Salzburg je višestruko nagrađivan kao najbolji grad za bicikliste u Austriji. Za vrijeme posebno vrućih dana najviše privlači rijeka: domaći su stanovnici već odavno otkrili obalu rijeke Salzach kao idealno mjesto za piknik. Najbolje je ih je jednostavno kopirati, sjesti na livadu, izuti cipele i osjetiti travu pod stopalima. Večernja toaleta će vam zatrebati tek za večernji koncert. Ako želite nastaviti dalje pođite na turu iz Salzburga duž stare trase željeznice Ischler u Mozartovo selo St. Gilgen i kroz područje Salzburških jezera.

Savjet: Gradski bicikli predviđeni su za vožnju po cesti. Njihova snaga ne može se pokazati na brdima i makadamu, zato dobro razmislite prije nego kupite bicikl. Naš savjet je da vozilo iznajmite i isprobate te sačekate s odlukom. Iznajmljeni bicikli redovito su servisirani u gradovima u kojima borave pa će vam to umanjiti trošak odmora. Što se tiče odjeće, na gradsku vožnju možete poći u svojoj odjeći, odjenuti čak i haljinu, ako to poželite. Najbitnije je da ponesete dovoljno vode i osigurate si pokrivalo za glavu. Ako se vozite s djecom, svakako pripazite da imate adekvatne sjedalice i sve sigurnosne dodatke.

Priroda je vaša radost, pođite u prirodu

Šire gume, snažniji bicikl, više snage... to je ono što trebate ako ćete se zaputiti na vožnju po brdima, prigradskim naseljima, šumskim stazama i vožnju uz jezera rijeke. A vaša savršena destinacija je: Austrijska biciklistička ruta na kojoj ćete svako malo zastajati i uživati u pogledu, šetnji, vožnji kanuom, upijajući zrake koje se odbijaju od površinu jezera... Odvija se u sedam etapa: od jezera Schwarzsee do Salzburga (pogledate kulturne znamenitosti, svijet kristala, utvrdu Kufstein); iz Schafberga u Steyr (proučite kako se proizvodi pivo Eggenberg kod Vorchdorfa); od samostana s crkvom Stift Ardagger do dvorca Neubruck (pogledajte dvorac Pöggstall, samostan Melk, dvorac Töpper, Neubruck te posjetite vinariju Gritsch); iz mjesta Filzmoos u dolinu izvora (uživajte u pogledu u dolini Rauriser); od područja Nockbergen do utvrde Landskron (posjetite Muzej suvremene umjetnosti Koruška i Doživljajni muzej Granatium); od utvrde Burg Güssing do mjesta Stegersbach (vrijedi posjetiti Selo bez granica, platformu s vidikovcem Weinblick u općini Deutsch Schützen Eisenberg, Mineral serpentin u mjestu Bernsteina te zaigrati golf u mjestu Stegersbach); od mjesta Bad Tatzmannsdorf do mejsta Klosterneuburg (ne propustite otići u spa u kupalištu Bad Tatzmannsdorf, vidjeti plavu vezenu tkaninu u mjestu Steinberg te obiteljsku kuću obitelji Liszt u mjestu Raiding).

Vorarlberg-Tourismus_Florian-Strigel

Vorarlberg-Tourismus_Florian-Strigel

Izvor: Promo fotografije / Autor: Florian Strigel

Još se jedna zanimljivost krije u srcu Austrije: 11 turističkih regija u Tirolu i Salzburgu zajedno je stvorilo širom svijeta najveću zajedničku e-bike-regiju. Od vrha Wilder Kaiser pa sve do nacionalnog parka Hohe Tauern na jugu, koji se prostire na 1.800km2, za najam je spremna armada od 440 bicikala. Takozvani Pedeleces (Pedal Electric Cycles) opremljeni su s elektromotorom, koji uvelike olakšava pedaliranje. Vozači svoja vozila mogu napuniti energijom na 168 za to postavljenih postaja.

Savjet: za zahtjevnije ture poput ove bilo bi poželjno da imate bicikl koji odgovara vašoj građi i željama. Osim pravim biciklom i velikom željom, potrebno je opremiti se za vožnju po prirodi. Odjenite sportsku odjeću od neupijajućeg materijala koja će vam zadržati toplinu tijela. kacige su obavezne kao i puno tekućine. U ruksacima ponesite i rezervnu odoru, a potrebno je da mislite i na repelente te da uz sebe imate i nekoliko predmeta za hitnu pomoć.

Više informacija o biciklističkim stazama u Austriji, potražite na ovom linku.

Netaknute riječne doline ili kristalno bistra jezera: austrijske vode s posebne se blizine mogu doživjeti vožnjom biciklima, a za osvježenje prilikom ljetnih vrućina rješenje je skok u hladnu vodu. Ako vas to privlači, razmislite o:

  • Dunavskoj biciklističkoj stazi
  • bicikliranju uz rijeku u Mostviertelu
  • vožnji uz rijeku Muru
  • bicikliranju uz rijeke Enns, Dravu, 
  • stazama uz jezera ili Alpe-Adria-biciklističkoj stazi uz rijeke i more

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!