laka priprema

Brzinski umak Jamieja Olivera garancija je sočnog i neodoljivo ukusnog pečenja

24.12.2023 u 10:29

Bionic
Reading

Kao i svi recepti sjajnog britanskog kuhara, i ovaj ukusni umak jednostavan je za pripremu te vam je potrebno svega nekoliko sastojaka

Želite napraviti sočno pečenje koje će oduševiti baš sve za blagdanskim ručkom? Podignite ga na višu razinu pripremom slasnog umaka kojem nitko neće moći reći 'ne'!

'Dobar umak ima moć transformirati jelo ili ga, čak, spasiti', tvrdi Jamie Oliver koji ističe kako je upravo priprema ovog dodatka jelu odličan način da se riješite brige oko uspješnosti jela.

Naime, ako je vaše pečenje presuho ili previše gumenasto, dobar umak garantirano će spasiti stvar! Također, spašava vas stresa oko serviranja pečenja ravno iz pećnice jer uz vrući umak meso može biti i sobne temperature.

Kako biste bili sigurni da ćete svojim gostima poslužiti besprijekorno ukusan umak, u čijoj izradi ne možete pogriješiti, donosimo sjajan recept omiljenog britanskog kuhara Jamieja Olivera. Kao i uvijek, njegove upute su praktične, a potrebno vam je svega nekoliko sastojaka.

Sastojci:

  • 1 povrće
  • 2 ravne žlice glatkog brašna
  • 1,5 litra pilećeg temeljca
  • Malo crnog vina, sherryja ili porta, po želji
  • 1 žlica pekmeza od brusnice ili crvenog ribiza

Priprema:

Birajte povrće po želji (luk, češnjak, mrkva, krumpir, tikvice, patlidžani...) i pecite ga u istom plehu kao i meso.

Kada je sve gotovo, stavite meso sa strane i uklonite gornji sloj masnoće s pleha (Jamie Oliver savjetuje da je držite u hladnjaku u posudi i iskoristite za buduće umake). Potom pleh s povrćem i sokovima od pečenja stavite na peć kako bi se tekućina reducirala.

U sve dodajte dvije žlice brašna i jednu žlicu pekmeza, a potom i pileći temeljac (može i voda) te vino po želji.

Ostavite da kuha na laganoj vatri oko 20-30 minuta dok se zgusne.

Procijedite u zdjelu i promiješajte povrće kako bi se svi sokovi otpustili.

Za to vrijeme, neka pečenje stoji prekriveno na sobnoj temperaturi kako bi u potpunosti upilo sve sokove. Kada ga prelijete s ovim umakom, bit će predivno sočno i toplo!