NEKI SU AKTUALNI I DANAS

Biste li isprobali ove 80-ak godina stare beauty savjete?

18.01.2018 u 13:26

Bionic
Reading

Savjeti za kućanstvo ili ljepotu često su bezvremenski i prenose se s generaciju na generaciju. Još davne 1937. Gradska plinara Zagreb je objavila 'Domaćinski kalendar', svojevrsnu zbirku recepata i preporuka za unapređenje i održavanje kućanstva, kulinarskog umijeća i ljepote

Priručnik donosi bezbroj korisnih savjeta koji bi mogli koristiti svakoj ženi, ali i skladu sa suvremenom podjelom kućanskih poslova, i muškarcu.

Ako niste znali kako odstaniti mrlje od piva sa svilenih, pamučnih i vunenih tkanina, 'Domaćinski kalendar' kaže da se mogu očistiti kombinacijom čistog alkohola razrijeđenog s destiliranom vodom u istom omjeru te se dobivenom mješavinom izriba zamrljano mjesto te naposljetku ispere čistom vodom, dok će se nepoželjni miris duhana odstraniti iz sobe ukoliko objesite vlažnu spužvu te ju što češće vlažite.

'Domaćinski kalendar' veliku pažnju posvećuje i kozmetici pa tako navodi niz domaćih recepata za uljepšavanje. Parenje lica u mješavini lipinog čaja i kamilice preporuča se za osvježavanje lica, med i med od kadulje se navodi kao izvrstan za njegu masne i problematične kože.

Premda se danas većinom pouzdamo u anti age kreme iz drogerija ili ljekarni, recept star 81 godinu preporuča neobično domaće sredstvo za njegu. Bore se, prema 'Domaćinskom kalendaru' uklanjaju žlicom ječmenog brašna, bjelanjkom i medom, koji se u debelom sloju namažu na naborana mjesta i povežu gazom te se ujutro isperu vatom s mlakim mlijekom i mlakom vodom.

Što se tiče make upa, ženama se preporuča uljepšavanje, ali bez pretjerivanja.

'Diskretna šminka pokazuje otmjen ukus, a žena otmjenog ukusa ima uvijek prednost pred 'samo' lijepom ženom', stoji u ovom priručniku. Šminka, kako navode, tako služi da popravi nedostatke lica, a rumenila je uvijek bolje staviti manje nego više, pri čemu uvijek treba biti jednu do dvije nijanse svjetliji od ruža za usne. Stroga je preporuka da se pazi na izbor ruža koji u suprotnom može nagrditi lice uz zaključak da 'to sve ovisi o tipu te da nije uvijek sve lijepo što je i moderno, a individualnost treba biti preča od mode'.