Zavirite u ponudu Vinolog wine shopa

Biodinamička vina iliti neću kemiju u svoju butigu: Idealan poklon za sve ljubitelje kvalitetne butelje

06.12.2022 u 16:49

Bionic
Reading

Briga o zdravlju i osviještenost prema prirodi nikada nije bila izraženija nego danas. Zato je savršeno jasno zašto je trend biodinamičkih vina u snažnom uzletu. Bitno je naglasiti da je kod biodinamike potrebna potpuna sinergija između zemlje, biljaka i okoliša unutar gospodarstva, u tom i jest ključ ovog sve popularnijeg oblika vinogradarstva

Biodinamička proizvodnja je dijametralno suprotna suvremenoj, masovnoj poljoprivredi. Počiva na konceptu da je apsolutno sve u svemiru povezano i u međusobnoj interakciji. Uključujući nebeska tijela poput Sunca i Mjeseca. Potpuno holistički pristup. Koji smatra da su tlo, odnosno poljoprivredno zemljište i čovjek povezani organizam, a strogo isključuje pesticide, herbicide, fungicide i sintetička gnojiva. Biodinamička proizvodnja vina je doslovno rekla zbogom kemiji i dodacima, te se uskladila s kozmičkim, prirodnim ritmovima. Zvuči kao filozofija? Jer, to i jest!

Kako je cilj biodinamičke proizvodnje vina izvući najviše iz pojedinog terroira i sorte, a istodobno zadržati najvišu kvalitetu okoliša, tako je ova proizvodnja najbliža famoznoj i pomalo notornoj riječi - održivo. Analize tla i okolnih voda na vinogradima koji uzgajaju prema biodinamičkim principima pokazuje da sve ostaje zdravo i čisto, gotovo netaknuto. To znači i upotrebu biodinamičkog kalendara. Vodi se računa o utjecaju mjesečevih mijena na biljke, a pomaže i kod gnojenja, sjetve, obrezivanja i berbe. Baš je svaki korak usklađen s prirodnim zakonitostima kako bi cijeli ekosustav ostao zdrav, a plodovi takvog rada djelovali iscjeljujuće na čovjeka.

Također, nema dodavanja kvasaca pri fermentaciji vina, a jedina točka oko koje se još vode rasprave među vinarima jest sumporni dioksid. Neki ga koriste u minimalnim količinama, dok neki imaju nultu stopu tolerancije. No biodinamički vinogradari se neće naljutiti ako im kažete – u vinogradu ti je džubre. Naprotiv. Stajsko gnojivo u kravljem rogu, vlastito spravljen kompost, ovce i koze, patke i koke, te pčele i bumbari, jedini su dobrodošli gosti. No, koliko je dobrodošla takva proizvodnja u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj trenutno postoji preko 50-ak biodinamičkih vinograda i proizvođača, gotovo polovica ih je u Istri. A da biste zaslužili internacionalni Demeter certifikat koji potvrđuje uzgoj i proizvodnju po visokim kriterijima biodinamike, potrebne su godine predanog rada. Period transformacije iz klasične proizvodnje traje minimalno oko 4 godine. Ali, rezultati su izvrsni. Vinari tvrde da su njihova vina živahnija, jačeg, intenzivnijeg okusa, bolje stare i još bolje predstavljaju terroir. Potražite u Vinolog wine shopu hrvatska vina koja nose bio certifikat i uvjerite se sami u njihovu izvrsnost.

Vinski specijalist Vinolog tvrtke, Barbara Bašić nam je izdvojila par zanimljivih vina iz njihove ponude koja ne smijete propustiti probati. Austrijski Seewinkel Gruner Veltliner 2021. kojeg ekskluzivno uvozi Vinolog, definitivno pripada biodinamičkom best-buy klubu. Butelja ovog Zelenog Silvanca krasi lijepo izražena mineralnost, voćne arome zelene jabuke i limuna uz pikantni završetak, ali vam zato nimalo neće zapapriti cijenom od 39.99 kuna.

Kad smo već kod ekskluzivne ponude, u Vinolog wine shopu možete pronaći dvije poslastice i to iz onih vinskih regija za koje su čuli čak i oni koji vino uopće ne piju – Bordeaux i Pijemont. Iz najpoznatije francuske pokrajine nam dolazi bordoški Chateau Mille Roses iz 2018., kupaža Cabernet Sauvignona, Merlota i Petit Verdota. Moćno i robusno, ali lijepo zaokruženih tanina, u ovom vinu prevladavaju arome malina i borovnica, a fino se osjete duhan i muškatni orašćić. Predivno kompleksno biodinamičko vino punog okusa. Cijena: 220,00 kn.

Vite Colte Rosso Fuoco Barbera d'Asti 2020. je vino iz najpoznatije vinorodne talijanske pokrajine Pijemont. Odležano u inox bačvama, rubincrvene boje i srednjeg tijela sa izraženim voćnim aromama jagode i brusnice. Cijena: 100,00 kn

Ako želite nazdraviti Majci Zemlji i svim njenim stanovnicima, svratite u Vinolog wine shop, Ulica Božidara Adžije 34 u Zagrebu. Tu ćete naći lijepi broj različitih sorti domaćih i stranih biodinamičkih vina. Naprotiv, za neke su vinare jedini distributer u Hrvatskoj. I dok su svima puna usta riječi održivo, vi napunite čašu vinom koji je zaista rezultat takvog principa samoočuvanja.